Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak Hiszpania stała się świńską potęgą?

Jak Hiszpania stała się świńską potęgą?
Wiadomości UE
Data publikacji 12.12.2018r.

Rozszerzający się ASF w Chinach oraz wzrost parcia na import wieprzowiny to ogromna szansa dla unijnych producentów świń. Na wzroście popytu na to mięso w Państwie Środka rośnie w siłę od kilku lat hiszpański sektor wieprzowiny. Pod względem pogłowia wyprzedzili już Niemców. Od naszych zachodnich sąsiadów lepsi są także w tym, iż sami produkują prosięta. Niemcy z kolei, podobnie jak Polacy, opierają się głównie na imporcie młodych zwierząt z Danii.

r e k l a m a

Hiszpanie walczyli z ASF 35 lat. Wirusa pozbyli się ostatecznie w 1995 r. Okres kryzysu w produkcji świń stał się okazją do tego, by przebudować cały sektor trzody chlewnej. – To, że dzisiaj jesteśmy wiodącym krajem w produkcji trzody w Unii, to wynik tego, że mieliśmy dużo czasu, by przygotować się do przebudowy sektora, a potem ruszyliśmy już pełną parą – mówił Carlos Martinez Davila podczas III Forum rolników i agrobiznesu, które w Poznaniu zorganizował „Top agrar Polska”. Davila jest doradcą w OPP Group, firmiespecjalizującej się w kompleksowym doradztwie w zakresie produkcji trzody chlewnej w Hiszpanii.

Ponad 30 milionów świń

Pod koniec walki z ASF Hiszpanie mieli ok. 18 mln świń, 10 lat później już ponad 23 mln. Po dziesięciu kolejnych latach pogłowie wzrosło do 25,5 mln. W ubiegłym roku stan pogłowia oceniono na ponad 30,1 mln sztuk, z czego 10% stanowią świnie iberyjskie o bardzo wysokiej jakości mięsa. Koszty produkcji tych świń są dużo wyższe niż pozostałych. Produkcja świń iberyjskich umożliwia jednak łatwiejsze wejście na rynek z innymi świniami. Są one wizytówką hodowli trzody chlewnej w Hiszpanii.

W 2007 r. w Hiszpanii było 100 tys. ferm, siedem lat później już tylko 85 tys. Mniej ferm nie oznacza jednak spadku pogłowia, a wręcz odwrotnie – jego wzrost. Liczba zwierząt cały czas rosła. W 2007 r. pogłowie wynosiło ok. 26 mln sztuk, a po dziesięciu latach już ponad 30 mln sztuk. Największy przyrost pogłowia w ostatnich 25 latach odnotowano na przełomie końca lat 90. i początku XXI wieku oraz w 2015 r. Nie zawsze jednak sytuacja sprzyjała rozwoju produkcji.

W 2007 r. przeżywaliśmy duży kryzys. Był on spowodowany głównie brakiem pasz. Potem nasi producenci musieli zmierzyć się z wprowadzeniem w życie ustawy o dobrostanie zwierząt, co zahamowało na kilka lat dynamikę wzrostu produkcji. Od 2013 r. wzrost produkcji trzody wrócił na swoje tory i przybrał szybkie tempo – relacjonuje Davila.




Do 1992 r. Hiszpanie produkowali tyle wieprzowiny, ile wynosiło krajowe zapotrzebowanie, potem były już nadwyżki. W 2017 r. natomiast podaż przekroczyła o 74% popyt krajowy.

Rygorystyczne, ale skuteczne

r e k l a m a

Hiszpanie zaczęli od zmian prawnych, które były pokłosiem doświadczeń z lat 80., kiedy to walczono z ASF. Następnie zaczęli zwracać uwagę na kontrolę kosztów oraz na sposób przeorganizowania zarówno produkcji, sprzedaży, jak i przetwórstwa.

Zmiany prawne dotyczyły ustalenia minimalnych odległości pomiędzy fermami, uwzględniały zasady zachowania bezpieczeństwa zdrowotnego zwierząt oraz ochrony środowiska naturalnego.

Dla wielu rolników na początku te zmiany wydawały się bardzo restrykcyjne i niezrozumiałe. Spotkały się z dużym oporem z ich strony, ponieważ wiązały się z drogimi inwestycjami. Ostatecznie jednak po wielu latach okazało się, że są bardzo skuteczne – komentował Davila.



  • W opinii Carlosa Martineza Davilla, tak silny rozwój produkcji żywca w systemie zintegrowanym świadczy o tym, iż hiszpańskim farmerom to się sprawdza

Rezultatem wprowadzenia nowych uwarunkowań prawnych było ustalenie limitu utrzymywania zwierząt na jednej fermie. W przypadku macior jest to 3,3 tys. sztuk, natomiast ferm zajmujących się tuczem – 6 tys. sztuk. Ustanowiono także minimalną odległość pomiędzy fermami, wynosi ona min. 1 km. Doświadczenia w produkcji świń zdobyte w ciągu ostatnich 25 latach pokazały, iż w Hiszpanii najlepiej sprawdzają się dwa modele ferm hodowlanych. Jeden to ferma o liczebności 2,5 do 3 tys. macior, drugi – do 500 macior.

Każda ferma musi być odpowiednio zabezpieczona przed dostaniem się z zewnątrz chorób. Na przykład na oknach muszą być zamontowane siatki. Do chlewni nie wolno wchodzić osobom, które nie zmieniły ubrania. Na teren fermy nie mogą wjeżdżać ciężarówki. Duży nacisk położono także na zachowanie dobrostanu zwierząt. Nasi farmerzy słynęli kiedyś z nadużywania antybiotyków, ich ograniczanie to jeszcze jedno wyzwanie – wyliczał Davila.

Kolejnym celem było nałożenie bardzo rygorystycznych wymogów wiązanych z ochroną środowiska. Hiszpanie wyznaczyli tereny, na których nie można budować już nowych ferm. Każda ferma musi bowiem dysponować odpowiedniej wielkości areałem do wylewania gnojowicy. Jeśli takiego terenu nie posiada, nie otrzymuje pozwolenia na budowę.




Rygorystyczne wymagania środowiskowe sprawiły, że produkcja świń została zregionalizowana. Na terenie płn.-wsch. Hiszpanii (głównie Katalonia i Aragonia) powstało zagłębie świńskie. Okazało się bowiem, że ten teren najbardziej sprzyja rozwojowi produkcji.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Widziałeś już nasze video "Zakręcone Żniwa - Konkurs filmowy TPW"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody