StoryEditorWiadomości rolnicze

Mniej świń w Unii Europejskiej

14.11.2016., 11:11h
Komisja Europejska w oparciu o opinie ekspertów z poszczególnych krajów członkowskich szacuje, że w czwartym kwartale br. w Unii będzie o 1% mniej świń niż przed rokiem. Spadek produkcji przewidziany jest także na pierwsze półrocze 2017 r.

Będzie to spowodowane zmniejszeniem pogłowia loch o 4% latem tego roku w stosunku do lata 2015 r. Eksperci uwzględniają także wzrost wydajności w produkcji prosiąt oraz tuczu. Spadek nie będzie dotyczył jedynie Hiszpanii i Holandii. Niemcy, Francja i Dania zmniejszą produkcję o minimum 2%. Produkcja w Polsce natomiast spadnie aż o 9%, jednakże nastąpi wzrost importu prosiąt z Danii, dlatego tak drastycznie nie spadną uboje.

Komisja oczekuje również, iż cena żywca wieprzowego w pierwszym kwartale 2017 r. wyniesie około 1,46 euro/kg. Będzie to mniej o 8 eurocentów niż w czwartym kwartale br. Na trzeci i czwarty kwartał zapowiadany jest natomiast sezonowy wzrost cen. Według KE nie przewiduje się gwałtownego wzrostu popytu na unijną wieprzowinę ze strony Chin.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 22:24