StoryEditorWiadomości rolnicze

Na początku roku zakończona została kampania cukrownicza w Polsce

15.01.2016., 20:01h
Cukrownia Malbork 5 stycznia 2016 r., jako ostatnia zakończyła przerób buraków cukrowych w Polsce. Była to bardzo krótka kampania, trwająca tylko 90 dni, w niektórych cukrowniach nawet jedynie 64 dni (w poprzednich latach było to około 140 dni).

Susza i ograniczenie uprawy nie tylko przez producentów cukru, ale i plantatorów ze względu na cenę buraków były główną przyczyną tak krótkiej kampanii. W stosunku do poprzedniego roku wyprodukowano około 700 tys. ton cukru mniej. Według szacunków Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego (gdyż dane z koncernów cukrowniczych stały się bardzo tajne) wyprodukowano nie więcej niż 1,3 miliona ton cukru, przy spożyciu około 1,65 miliona ton.

Biorąc pod uwagę wszystkie te informacje oraz dane z giełd handlowych i szacunków ISO (Światowa Organizacja Cukru) odnośnie wielkości  światowej produkcji, prawdopodobieństwo poważnego wzrostu cen cukru w tym roku jest duże. Niestety nie przekłada się to ceny buraków w Polsce i istnieje zagrożenie, że w 2016 r. plantatorzy ograniczą produkcję do niezbędnego minimum w swoich gospodarstwach, tym bardziej że płatności do produkcji buraków są przyznane tylko do powierzchni buraków kwotowych.

KZPBC

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 14:03