Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

O 27 proc. wyższe dopłaty dla rolnictwa ekologicznego. Czy to skusi rolników?

Kamila Szałaj
Kategoria: Wiadomości
O 27 proc. wyższe dopłaty dla rolnictwa ekologicznego. Czy to skusi rolników?
Wiadomości Pieniądze dla rolnika
Data publikacji 19.05.2021r.

UE chce, by do 2030 r. 25 proc. powierzchni upraw stanowiły te ekologiczne. Czy taki sam udział ma być w Polsce czy może mniejszy? Ile obecnie rolników prowadzi gospodarstwa ekologiczne i jakie plany ma władza, aby wspierać rolnictwo ekologiczne w Polsce?

r e k l a m a

25 proc. powierzchni upraw w UE ma być ekologicznych. W Polsce obecnie jest to tylko 3,4 proc.

Unia Europejska w dwóch strategiach „Na rzecz bioróżnorodności” oraz „Od pola do stołu” określiła cel rozwoju rolnictwa ekologinczego na poziomie unijnym. Przyjęto, że do 2030 roku uprawy ekologiczne powinny stanowić co najmniej 1/4 wszystkich upraw rolnych w UE.
Według Doroty Metery z Bioekspert, Polska ma raczej niewielkie szanse na spełnienie takiego celu, ponieważ obecnie jesteśmy w trzeciej dziesiątce spośród wszystkich państw członkowskich pod względem procentowego udziału upraw ekologicznych w ogólnej produkcji rolnej.

Z danych opublikowanych ostatnio przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wynika, że w Polsce średnia powierzchnia ekologicznych użytków rolnych wynosiła ok. 3,4 proc. całości użytków rolnych, podczas gdy średnia unijna jest dwukrotnie większa. 

 

Warmińsko-mazurskie oraz zachodniopomorskie z największą powierzchnią upraw ekologicznych

r e k l a m a

Z danych IJHARS wynika, że powierzchnia upraw ekologicznych wynosi w całej Polsce niemal 510 tys. ha,  czyli o 1,7 tys. ha więcej niż w 2019 roku. Z tego 108,4 tys. ha w konwersji i 400,8 tys. ha po zakończonym okresie konwersji. 

Jeżeli chodzi o podział upraw ekologicznych regionami, to w poszczególnych województwach wygląda on w następujący sposób:

  • w dolnośląskim – 30 480,83 ha;
  • w kujawsko-pomorskim – 7 092,59 ha;
  • w lubelskim – 28 357,18 ha;
  • w lubuskim – 43 126,16 ha;
  • w łódzkim – 9 953,45 ha;
  • w małopolskim – 8 360,02 ha;
  • w mazowieckim – 41 217,95 ha;
  • w opolskim – 3 323,59 ha;
  • w podkarpackim – 12 725,91 ha;
  • w podlaskim – 52 414,55 ha;
  • w pomorskim – 20 792,27 ha;
  • w śląskim – 3 460,48 ha;
  • w świętokrzyskim – 8 340,40 ha;
  • w warmińsko-mazurskim – 108 808,47 ha;
  • w wielkopolskim – 29 330,38 ha;
  • w zachodniopomorskim – 101 507,02 ha.

 

Niewielu rolników w Polsce decyduje się na ekologiczne gospodarstwo

Cieszyć może, że liczba producentów ekologicznych w Polsce wzrosła w 2020 roku w porównaniu do 2019 roku. Na koniec 2020 roku było ich 20 274, a rok wcześniej – 20 144. Jednak do rekordowego 2016 roku wciąż nam daleko – a wówczas w Polsce istniało 23 375 producentów ekologicznych.

Z zestawienia IJHAR wynika, że w 2020 roku 18 575 rolników zajmowało się produkcją rolną, 1475 producentów zajmowało się sprzedażą i przetwórstwem, 250 przedsiębiorców dostarczało kwalifikowany materiał siewny i wegetatywny materiał rozmnożeniowy, 30 osób miało ekologiczne pasieki, 40 osób prowadziło zbiór ze stanu naturalnego, a 11 osób hodowało ryby w systemie ekologicznym.

Jak wynika z najnowszych danych IJHARS, najwięcej ekologicznych producentów było w woj. warmińsko‐mazurskim - 3270, podlaskim - 2953, mazowieckim - 2661, zachodniopomorskim - 2209 i lubelskim - 2054. Najmniej, bo tylko 76 osób zajmowało się rolnictwem ekologicznym w woj. opolskim. Na Podkarpaciu było 1033 ekologicznych producentów, w Wielkopolsce - 971, a w Lubuskiem - 958. 

 

Jakie zmiany chce wprowadzić rząd, aby rozwijać rolnictwo ekologiczne?

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Tygodnik Poradnik Rolniczy – półroczna prenumerata

Tygodnik Poradnik Rolniczy – półroczna prenumerata

Płacisz tylko

126,00 zł SPRAWDŹ

Publikacja tych danych zbiegła się w czasie z debatą o rolnictwie ekologicznym podczas posiedzenia senackiej komisji rolnictwa. Ryszard Bartosik, wiceminister rolnictwa, poinformował senatorów, że w resorcie trwają obecnie prace nad ustawą o rolnictwie ekologicznym. Z zapowiedzi wiceministra Bartosika wynika, że nowe prawo wprowadzi m.in.:

  • mechanizmy wsparcia zwiększające wykorzystanie żywności ekologicznej w przedszkolach i szkołach,
  • poszerzenie systemu dopłat do ekologicznego materiału siewnego,
  • uproszczenie procedur, które umożliwią stosowanie nawozów dopuszczonych do rolnictwa ekologicznego w innych państwach Unii,
  • uruchomienie jednolitego wykazu wszystkich producentów ekologicznych;
  • ułatwienia w nabywaniu uprawnień inspektora ekologicznego.
Ryszard Bartosik wskazywał także, że ministerstwo już realizuje działania, dzięki którym wkrótce wzrosną stawki dopłat  jakie otrzymują rolnicy ekologiczni średnio o 27 proc.

Należy znieść bariery, które zniechęcają rolników do przekształcenia gospodarstwa w ekologiczne 

Senatorowie mieli także własne propozycje wprowadzenia ułatwień w rozwoju rolnictwa ekologicznego. Postulowano m.in. aktualizację Ramowego Planu Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego zgodnie z unijnymi wymogami, powołanie departamentu rolnictwa ekologicznego w MRiRW czy stosowanie zielonych zamówień publicznych w żywieniu zbiorowym, czyli preferencje żywności ekologicznej np. w stołówkach przedszkolnych i szkolnych, a nawet wprowadzenie przedmiotu „rolnictwo ekologiczne” w szkołach rolniczych nadzorowanych przez ministerstwo rolnictwa.

Jednak największym impulsem do rozwoju ekologicznych gospodarstw miałoby być przeprowadzenie kampanii promującej polską żywność ekologiczną, którą można kupić w krótkich łańcuchach dostaw, w tym bezpośrednio od rolnika oraz usunięcie wielu barier, które obecnie zniechęcają rolników do przekształcenia swojego gospodarstwa na ekologiczne.

Jaki Polska będzie miała cel, jeśli chodzi o rolnictwo ekologiczne?

Ryszard Bartosik zapewniał senatorów, że wiele z tych postulatów będzie realizowanych lub już jest. Dotyczy to m.in. nauczania o ekorolnictwie w placówkach podległych pod MRiRW. Wiceminister zaznaczył także, że w Krajowym Planie Odbudowy zostanie zabezpieczone odpowiednio dużo pieniędzy na przetwórstwo i w dużym stopniu powinny one trafić na rolnictwo ekologiczne. 

Wiceminister Bartosik nie chciał jednoznacznie zadeklarować jaki procent powierzchni użytków rolnych w Polsce będą stanowić uprawy ekologiczne. Stwierdził jedynie, że cel 25 proc. dotyczy całej Unii Europejskiej.

– Nie ma jeszcze stanowiska na ile ten cel ma być realizowany przez poszczególne kraje. Ten cel będziemy określać. Znajdzie się w Planie Strategicznym albo w dokumencie wewnątrz krajowym – wyjaśnił Ryszard Bartosik. 


Kamila Szałaj, wk
Fot. pixabay.

Widziałeś już nasze video "Zakręcone Żniwa - Konkurs filmowy TPW"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody