Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 12 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Podwójna jakość żywności w UE ma się dobrze. Kiedy to się skończy?

Magdalena Szymańska
Kategoria: Wiadomości Data: 29.01.2021
Podwójna jakość żywności w UE ma się dobrze. Kiedy to się skończy?
Wiadomości UE
Data publikacji 29.01.2021r.

Niektóre produkty choć mają ta samą nazwę i podobnym opakowaniu mają rożny skład w zależności, od tego na który rynek są kierowane. Do państw z Europy środkowej, w tym Polsce, trafia żywność gorszej jakości. KE wskazała jak długo to będzie jeszcze trwać?

r e k l a m a

Jurgiel pyta kiedy uda się UE wyeliminować problem podwójnej jakości żywności?

Krzysztof Jurgiel, poseł do Parlamentu Europejskiego, skierował pytanie do Komisji Europejskiej w sprawie jej działań dotyczących podwójnej jakości żywności. Jurgiel pytał o zmiany w ustawodawstwie, które miałyby całkowicie wyeliminować problem podwójnej jakości żywności i zagwarantować konsumentom ze wschodniej części Europy tę samą jakość żywności, którą cieszą się konsumenci z Europy Zachodniej. Europoseł zwracał uwagę, iż obowiązująca dyrektywa o nieuczciwych praktykach handlowych nie odnosi się w sposób bezpośredni do zjawiska podwójnej jakości żywności. Z kolei wytyczne dotyczące jej stosowania stanowią wprost, iż „towary tej samej marki posiadające te same lub podobne opakowania mogą różnić się co do składu w zależności od miejsca produkcji i rynku docelowego, tzn. mogą się różnić w różnych państwach członkowskich”.

 

Komisarz UE ds. sprawiedliwości podał konkretne daty zmian w prawie

Didier Reynders, unijny komisarz ds. sprawiedliwości, odpowiedział, iż dyrektywa 2005/29/WE o nieuczciwych praktykach handlowych została zmieniona w 2019 roku dyrektywą (UE) 2019/2161, aby w szczególności odnieść się do praktyk marketingowych polegających na tym, że towary wprowadzane na rynek w tym samym lub podobnym opakowaniu różnią się znacznie pod względem składu lub właściwości. Ma ona jednak zastosowanie od 28 maja 2022 roku. Dopiero po dokonaniu oceny jej praktycznego stosowania do dnia 28 maja 2024 roku, zgodnie z wymogami dyrektywy (UE) 2019/2161, Komisja będzie mogła ocenić, czy konieczne są dalsze działania ustawodawcze.

 

Aż 1/3 ma inny skład choć podobne opakowanie

Jak wskazał Reynders, porównawcza analiza ogólnounijna (porównanie etykiet), przeprowadzona przez Wspólne Centrum Badawcze Komisji w 2019 roku, wykazała, że około jednej trzeciej analizowanych produktów ma identyczny lub podobny przód opakowania, ale inny skład. Różnic w składzie nie można jednak automatycznie przełożyć na różnice w jakości i nie ma dowodów na to, by praktyki różnicowania składów systematycznie dotyczyły niektórych krajów lub regionów.

 

Magdalena Szymańska

Fot. pixabay

 

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody