StoryEditorPolska, informacje rynkowe

Polska wieprzowina wraca do USA

26.10.2018., 14:10h
Wieprzowina eksportowana przez firmy z Polski znowu będzie mogła trafić do Stanów Zjednoczonych Ameryki, wynika z deklaracji Jana Krzysztofa Ardanowskiego, ministra rolnictwa. USA wstrzymało import polskiej wieprzowiny 18 października, po tym jak uznała, że cześć polskich zakładów nie przestrzega standardów, co przy obecności ASF jest niedopuszczalne. 

Polska na nowo będzie mogła eksportować wieprzowinę do USA

W czwartek, 25 października 2018 roku Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa poinformowała, że polskie zakłady będą mogły na nowo eksportować wieprzowinę do Stanów Zjednoczonych Ameryki. 

– Szybka reakcja i mocne argumenty sprawiły, że polska wieprzowina z 16 zakładów wraca bez ograniczeń na rynek amerykański – mówi minister rolnictwa.

Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) zezwolił również na dopuszczenie na rynek amerykański tych partii produktów, które zostały wysyłane z Polski przed 18 października 2018 r. i spełniają amerykańskie wymagania fitosanitarne. 

Jednak strona amerykańska pozostawiła pewne obostrzenie. Spośród wszystkich polskich zakładów dopuszczonych do sprzedaży wieprzowiny na rynek USA, trzy z nich będą mogły wysyłać tylko przetworzone termicznie produkty z mięsa wieprzowego. O tym czy i kiedy te 3 zakłady będą również dopuszczone do wysyłania mięsa wieprzowego do USA okaże się podczas rozmów trójstronnych pomiędzy Komisją Europejską oraz Głównymi Lekarzami Weterynarii Polski i Stanów Zjednoczonych.
Minister Ardanowski Polska wieprzowina wraca do USA

  • Jan Krzysztof Ardanowski podkreślił, że szybkie przywrócenie możliwości sprzedaży polskiej wieprzowiny w USA jest zasługą wspólnej interwencji MSZ, resortu rolnictwa, Inspekcji Weterynaryjnej oraz Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii  (fot. KPRM) 

USA wstrzymały import polskiej wieprzowiny 

18 października Departament Rolnictwa (USDA) zdecydował o czasowym wstrzymaniu importu wieprzowi z polskich zakładów. Taka decyzja zapadła po tym jak służby weterynaryjne USA (Animal and Plant Health Inspection Service – APHIS) zgłosiły wątpliwości dotyczące lokalizacji niektórych polskich zakładów zatwierdzonych do eksportu.
Strona amerykańska miała mieć też zastrzeżenia co do przestrzegania przez część przedsiębiorstw wymogów sanitarnych mających na celu zapobieganie rozprzestrzenianiu się poważnych chorób zwierząt gospodarskich. A biorąc pod uwagę, że w Polsce obecny jest afrykański pomór świń (ASF), USA obawiało się, że ta choroba może dostać się na teren Stanów Zjednoczonych. 

Po tej decyzji przedstawiciele Polski, w tym Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii kontaktowało zwracając uwagę na fakt, że mięso wieprzowe z Polski jest wysyłane do USA jedynie ze stref nie objętych formalnymi restrykcjami nałożonymi przez UE w związku z ASF.

Również Główny Lekarz Weterynarii podjął odpowiednie działania i 19 października 2018 r. przekazał stronie amerykańskiej odpowiedź na zarzuty APHIS i prośbą o zniesienie zakazu importu. W swoim piśmie, GLW podkreślił, że zakłady eksportujące wieprzowinę nie znajdują się w strefach ASF i to nie tylko czerwonej i niebieskiej, ale nawet żółtej. 
Polska wyeksportowała do USA ponad 35,5 tys. ton mięsa wieprzowego

  • W ciągu pierwszych 6 miesięcy 2018 roku Polska wyeksportowała do USA ponad 35,5 tys. ton mięsa wieprzowego (Fot. pixabay)

Minister rolnictwa: nasi partnerzy handlowi nie rozumieją regionalizacji w zakresie ASF

Jan Krzysztof Ardanowski uważa, że tak szybkie, zaledwie po tygodniu, wznowienie sprzedaży wieprzowiny z Polski w USA, to zasługa wspólnie podjętych starań przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Główny Inspektorat Weterynarii oraz Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii.

Minister Ardanowski zwrócił też uwagę, że wstrzymanie importu polskiej wieprzowiny może wynikać po prostu z braku zrozumienia niektórych aspektów zwalczania ASF. 

– Czasowe ograniczenie naszego eksportu wieprzowiny na rynek amerykański pokazało także szerszy problem, problem braku zrozumienia kwestii regionalizacji. Dotyczy to nie tylko rynku amerykańskiego, ale także i innych rynków trzecich – zwrócił uwagę minister Jan Krzysztof Ardanowski.

Polski minister rolnictwa potwierdził także, że rozmawiał on ostatnio z Vytenisem Andriukaitisem, komisarzem UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności na temat prowadzenia dalszych uzgodnień ze stroną amerykańską w formacie trójstronnym (Polska-KE-USA) oraz wsparcia Komisji Europejskiej w prowadzonych przez polskie władze negocjacjach z krajami trzecimi, dotyczącymi uznania regionalizacji w zakresie ASF. 

USA jednym z największych importerów polskiej wieprzowiny 

Polska od początku roku do czerwca 2018 roku wyeksportowało do Stanów Zjednoczonych ponad 35,5 tys. ton mięsa wieprzowego. Oznacza to, że USA są drugim, po Niemczech, zagranicznym rynkiem zbytu polskiej wieprzowiny.
Generuje to także duże przychody dla branży, bowiem od stycznia do kwietnia 2018 r. USA kupiły mięso wieprzowe z Polski o wartości ponad 275 mln złotych. Dla porównania, Włosi kupili od polskich zakładów mięso wieprzowe o wartości ponad 120 mln złotych.  

Paweł Mikos
Fot. Pixabay, KPRM

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 09:46