r e k l a m a

Partner serwisu

Ponad tysiąc owiec zablokowało drogi – redyk w Szczawnicy

Wiadomości Ciekawostki
Data publikacji 19.10.2019r.

W sobotę 12 października mieszkańcy Szczawnicy i okolic, jak również liczni turyści, byli świadkami niezwykłego widowiska i towarzyszących mu obrzędów. Tego dnia miał tam bowiem miejsce jesienny redyk.

Redyk, kierdel – co to takiego?

r e k l a m a

Redyk może być wiosenny albo jesienny. Na wiosnę bacowie z juhasami wyruszają ze  stadami owiec na wypas na halach, jesień to czas powrotu z hal. W kulturze pasterskiej nie było ważniejszego święta na wsi, jak redyk.

Dziś jest to także niecodzienne widowisko i przeżycie dla turystów, którzy podczas tegorocznego zakończenia sezonu wypasu owiec na halach, mogli zobaczyć malowniczy kierdel liczący w sumie ponad 1000 owiec. (Kierdel, czy gwarowo kyrdel, to stado owiec należących zwykle do wielu gospodarzy, pod opieką bacy). A trzeba wiedzieć, że za całą gromadę odpowiada… 1 baca. Pomaga mu 8 juhasów, których pomocnikami są psy pasterskie - tradycyjnie owczarki podhalańskie. 

r e k l a m a

Zakończenie sezonu pasterskiego w Szczawnicy

Redyk w Szczawnicy święto zarówno baców i juhasów, jak i ceprów, czyli turystów. Dla turystów to atrakcyjna tradycja oraz niezapomniany widok owiec wypełniających na szerokość, niemal jedna na drugiej, każdą drogę i ulicę, oraz okazja do skosztowania miejscowych specjałów i obejrzenia występów artystów z regionu.



Dla górali szczawnicka uroczystość to jeszcze nie koniec ciężkiej pracy – dla nich kilkumiesięczna rozłąka z rodzinami zakończy się parę dni później. Gdy wraz z owcami przejdą jeszcze ponad 100 kilometrów i wrócą wreszcie z szałasów do domów. 

Wypas na halach – wczoraj i dziś

Po II Wojnie Światowej w Tatrach wypasano nawet 30 000 owiec! Utworzenie Tatrzańskiego Parku Narodowego w 1954 roku ograniczało stopniowo możliwość wypasu, aż do jego całkowitego wyeliminowania. Tradycyjne pasterstwo i poszerzanie miejsc wypasowych wiązało się m.in. z wycinaniem lasów czy wypalaniem kosodrzewiny, czyniąc trudno odwracalne zmiany w przyrodzie Tatr i Podhala. Po kilkuletniej całkowitej przerwie (w internecie znaleźć można film TVP „Ostatni redyk” z 1979 roku) owce wróciły na hale w roku 1981, dzięki tzw. wypasowi kulturowemu. I wracają do dziś.




Oskar Miroszka 
zdjęcia: instagram, facebook
wideo: youtube

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody