r e k l a m a

Partner serwisu

Produkcja mięsa in vitro 7,5-krotnie droższa niż mięsa konwencjonalnego

Wiadomości Produkcja mięsa
Data publikacji 12.04.2021r.

Holendrzy dowiedli, iż koszty produkcji mięsa z hodowli komórkowych są nadal wielokrotnie wyższe niż koszty produkcji tradycyjnych produktów mięsnych.

r e k l a m a

Zbyt wysokie koszty produkcji

Według analizy rynku przeprowadzonej przez firmę CE Delft, aby mięso laboratoryjne stało się konkurencyjne, należałoby znacznie obniżyć koszty produkcji. Największe koszty generuje w niej podłoże hodowlane i zawarte w nim czynniki wzrostu oraz białka rekombinowane, zwłaszcza albuminy.

Holendrzy wyliczyli, iż nawet przy znacznym zmniejszeniu zapotrzebowania na pożywkę hodowlaną i znacznym obniżeniu kosztów czynników wzrostu i białek produkcja mięsa in vitro nadal kosztowałaby około 15 dolarów (12,58 euro) za kilogram, podczas gdy koszt produkcji mięsa konwencjonalnego wynosi około 2 dolarów (1,68 euro) za kilogram. W celu dalszego obniżenia kosztów należałoby znacznie obniżyć dotychczasowe wymagania dotyczące rentowności odpowiednich inwestycji – producenci mięsa z probówki musieliby wydłużyć wymagany okres zwrotu z 4 do 30 lat. W ten sposób koszty produkcji mogłyby zostać zredukowane do 7,74 dolarów (6,49 euro) za kilogram.

Kiedy produkcja in vitro może się opłacać?

Konsultanci z CE Delft sugerują, że część kosztów inwestycji mogłaby zostać sfinansowana na przykład z dotacji unijnych w ramach Zielonego Ładu. W takie projekty mogliby się również zaangażować darczyńcy non profit.

In vitro nie po drodze z Zielonym Ładem?

Takiej propozycji na pewno nie podzielają europejscy rolnicy. Jeśli w ramach Zielonego Ładu mają być realizowane strategie: bioróżnorodności oraz od pola do stołu, to jak się ma do niej produkcja mięsa z probówki? Nie wpływa ona ani na zachowanie bioróżnorodności, ani na skracanie drogi między polem a stołem. Nie może być zgody na finansowanie produkcji mięsa in vitro z kieszeni wszystkich podatników.

Magdalena Szymańska
Fot. Pixabay

Widziałeś już nasze video "Jak zwiększyć zapas pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody