Rogal świętomarciński to symbol zakończenia prac polowych
Prawdziwy rogal świętomarciński to produkt regionalny i certyfikowany
r e k l a m a
- ciasto „listkujące” – półfrancuskie, wyrabiane z mąki pszennej, margaryny, jaj, cukru, mleka, soli, drożdży oraz aromatu;
- nadzienie – złożone z białego maku, cukru, masy jajowej, margaryny, orzechów, rodzynek, owoców kandyzowanych lub w syropie, okruchów piekarskich i aromatu (głównie migdałowego lub cytrynowego);
- kształt półksiężyca i masa w przedziale 150-250 g.
A oto przepis na jak przygotować rogale świetomarcińskiego samodzielnie w domu
r e k l a m a
r e k l a m a
Rogal świętomarciński to bomba odżywcza
– Walory odżywcze rogala z nadzieniem z białego maku są związane głównie z obecnością orzechów, będących źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, owoców i rodzynków zawierających polifenole chroniące nas przed działaniem szkodliwych wolnych rodników oraz białego maku zawierającego związki mineralne takie jak np. żelazo, magnez oraz wapń – podaje prof. dr hab. Anna Gramza-Michałowska, Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Co trzeba zarobić, aby spalić kalorie po zjedzeniu rogala świętomarcińskiego?
Zobacz także
Natalia Marciniak-Musiał
na podstawie tekstu: prof. dr hab. Anny Gramza-Michałowskiej, Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Zdjęcie: archiwum TPR