StoryEditorWiadomości rolnicze

Śledzie po szczecińsku kolejnym produktem tradycyjnym z województwa zachodniopomorskiego

04.04.2015., 20:04h
  Śledzie po szczecińsku zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Potrawy z tej znanej i lubianej od wieków przez mieszkańców Szczecina ryby stały się 32. specjałem z Pomorza Zachodniego na liście.  

 

Śledzie po szczecińsku to grupa potraw, wśród których znajdują się: śledzie z cebulą, śledzie smażone, smażone śledzie w octowej zalewie, śledzie smażone na wodzie, śledzie opiekane w marynacie oraz cymes śledziowy.

 

Jedyną rybą na surowo, która jest akceptowana przez Polaków, jest śledź - mówił w czwartek dziennikarzom Bolesław Sobolewski, właściciel restauracji Na Kuncu Korytarza, w której podaje się nowy produkt tradycyjny. Jak dodał, najstarszym na liście jest smażony śledź w intensywnej zalewie octowej, który czekał dawniej na barze na spragnionych gości.

 

Z kolei cymes śledziowy w zalewie octowej to ukłon w stronę stuletniej tradycji kulinarnej. "Ta kompozycja jest tak doskonale wyważona, że po maceracji śledź wydaje się fantastyczny" - podkreślił Sobolewski.

 

Fanem śledzi jest także zachodniopomorski marszałek Olgierd Geblewicz, który zaznaczył, że na śledzie po szczecińsku wpływ miało wiele kultur, które od wieków przybywały do Szczecina.

 

Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat.

 

Produktami tradycyjnymi z woj. zachodniopomorskiego są m.in.: chleb wiejski wojenny, paprykarz szczeciński, jeziorowy ogórek kiszony, kiszka szwedzka czy miody przelewickie.

 

Pierwszym wpisanym na listę zachodniopomorskim specjałem był ogórek kołobrzeski - znalazł się tam w maju 2006 r. Z kolei ostatnio przyjęte to szynka świdwińska oraz kiełbasa krucha domowa. (PAP)

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 12:53