r e k l a m a

Partner serwisu

Trwa nabór do szkoły rolniczej w Różańcu. Jakie nowe kierunki są dostępne?

Wiadomości
Data publikacji 30.04.2021r.

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Różańcu (pow. biłgorajski) prowadzi nabór na kierunki rolnicze ale nie tylko. Szkoła chce kształcić m.in. przyszłych ogrodników, cukierników, piekarzy, kucharzy czy pszczelarzy.

r e k l a m a

Szkołę w Różańcu prowadzi Ministerstwo Rolnictwa

Dyrektor ZSCKR w Różańcu Zbigniew Wlaź informuje, że szkoła jest prowadzona i nadzorowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dzięki temu ma stabilną sytuację finansową i możliwość inwestowania w bazę dydaktyczną, a uczniowie korzystają z imponującego zestawu maszyn rolniczych, służących do praktycznej nauki w każdym z systemów uprawy roli. Mają do dyspozycji 27 ha pół uprawnych należących do szkoły. Prowadzą też poletka doświadczalne ukierunkowane na produkcję ekologiczną m.in. we współpracy z firmą Polskie Jagody.

W ZSCKR nie oszczędzają na wyposażeniu warsztatów i pracowni

– Dysponujemy najnowszymi testerami do diagnostyki komputerowej wszystkich pojazdów naziemnych z dożywotnią aktualizacją. Wykorzystujemy zestawy GPS do satelitarnego sterowania pracą maszyn z dokładnością do 2 cm. Jak oceniać stan upraw z powietrza nasi uczniowie uczą się w praktyce wykorzystując dron wyposażony w zestaw kamer – podaje przykłady nowoczesnego wyposażenia dyr. Wlaź.

W szkole trwa nabór na nowe kierunki zawodowe

r e k l a m a

Rolnictwo pozostaje specjalnością szkoły ale placówka dostosowuje się do rynku pracy. - Dlatego w technikum kształcimy jeszcze na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych. Obecnie prowadzimy nabór także na kierunkach: Technik agrobiznesu, Technik rolnik i Technik weterynarii. W branżowej szkole I stopnia liczymy na chętnych do nauki zawodu na kierunkach: Mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych, Ogrodnik, Cukiernik, Piekarz, Kucharz, Przetwórca mięsa i Pszczelarz – wylicza dyrektor.

Praktyczna nauka zawodów we współpracy z lokalnymi firmami

Szkoła prowadzi praktyczną naukę zawodów współpracując z lokalnymi firmami. – Jedną z firm, z którymi podpisaliśmy umowy o współpracy jest gospodarstwo ekologiczne Barwy Zdrowia Tomasza Obszańskiego. Umożliwia to m.in. start kierunków Ogrodnik i Przetwórca mięsa – wyjaśnia dyr. Wlaź. Z kolei uczestnicy kursów kwalifikacyjnych odbywają zajęcia praktyczne w Łukowa Tabacco. Program praktyk zawodowych dla uczniów naszej szkoły nie ogranicza się do gospodarstw i firm z regionu. W ramach programu Erasmus+ odbywają się wyjazdy do Grecji, Włoch i Litwy.

W Różańcu uczniowie zdobywają dodatkowe uprawnienia

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Czapka z daszkiem - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Czapka z daszkiem - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

27,00 zł

Cena regularna 35,00 zł

SPRAWDŹ

Podczas nauki uczniowie zdobywają bezpłatnie prawo jazdy kategorii B i T oraz uprawnienia do pracy kombajnem zbożowym i prasami. – Organizujemy szereg kursów pozwalających zdobyć dodatkowe uprawnienia: to np. kursy chemizacyjne, operatorów wózków widłowych, spawacza. A w branży gastronomicznej baristy, kelnera czy carvingu.

W szkolnym internacie można mieszkać nawet w jedynce

Uczniowie mają do dyspozycji położony na miejscu internat z całodobowym wyżywieniem. – To w sumie 180 miejsc – mówi dyr. Wlaź. – Pokoje są czteroosobowe ale kwaterujemy zgodnie z potrzebami uczniów.

Korzystają oni też z internetu światłowodowego, sali gimnastycznej, siłowni pod dachem i pod chmurką a także boiska wielofunkcyjnego. Na wycieczki po Roztoczu mogą wyruszać kupionymi przez szkołę rowerami albo szkolnym autobusem. Służy on też do codziennego dowozu do szkoły tych, którzy jeszcze nie mają prawa jazdy.

Szkoła daje konkretny fach a ten pracę

Szkoła utrzymuje kontakt z absolwentami. Wiadomo, że nie mają problemu z pracą. - Większość prowadzi z powodzeniem gospodarstwa rolne lub zarabia jako mechanicy w firmach zajmujących się serwisowaniem maszyn rolniczych lub samochodów. Dziewczyny pracują we wszystkich okolicznych zakładach gastronomicznych – mówi dyr. Wlaź.

Krzysztof Janisławski

Fot. ZSCKR

 

 

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody