StoryEditorPolska

Wielkopolska chce ograniczyć marnowanie żywności

02.03.2019., 16:03h
W środę, 13 lutego 2019 roku w Urzędzie Marszałkowskim w Poznaniu odbyła się konferencja promująca Plan Działań w ramach projektu EcoWaste4Food dotyczącego ograniczania marnowania żywności.

Z badań przedstawionych podczas spotkania wynika, że w Polsce marnowanej jest rocznie 9 mln ton żywności. W Poznaniu zastanawiano się jak można ograniczyć to zjawisko w Wielkopolsce.

W naszym kraju brakuje rozwiązań systemowych w zakresie walki z marnowaniem żywności, a dane dotyczące tego problemu są bardzo ogólne. Dlatego Samorząd Województwa Wielkopolskiego, chcąc być pionierem w walce z tym zjawiskiem, realizuje projekt EcoWaste4Food, mający na celu poszukiwanie rozwiązania podstawowego problemu marnotrawienia żywności. Szczególnie zależy nam na zwróceniu uwagi mieszkańców naszego regionu na skalę problemu a także walkę z nim – mówił Krzysztof Grabowski, wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.

Jednym z pomysłów jest nauczenie dzieci i młodzieży, że wyrzucanie jedzenia ma wpływ na środowisko. To zadanie ma być realizowane m.in. poprzez warsztaty kulinarne i dni otwarte w bankach żywności. Z kolei przedsiębiorcy będą mogli uzyskać wsparcie finansowe na 
innowacyjne rozwiązania ograniczające marnowanie żywności. 

Województwo Wielkopolskie chce przeznaczyć na realizację Planu Działań ok. 430 tys. złotych.


Paweł Mikos
fot. EcoWaste4Food
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 07:13