r e k l a m a

Partner serwisu

Jakie są wady i zalety hipertrofii mięśniowej u bydła mięsnego?

Dobry Hodowca Bydło mięsne
Data publikacji 25.11.2020r.

Hipertrofia mięśni ma podłoże genetyczne i jest określana jako dwupośladkowość oraz podwójne umięśnienie. Nazwy te nie są ścisłe, ponieważ w tym przypadku nie następuje podwojenie liczby włókien mięśniowych. Jednak wynikają one z wyglądu zwierząt i wrażenia podwójnej budowy mięśnia pośladkowego. Tak naprawdę wygląd zwierząt z hipertrofią mięśni związany jest ze wzrostem wielkości włókien mięśniowych oraz powiększeniem objętości tkanki mięśniowej w wyniku zwiększenia liczby komórek.

r e k l a m a

U jakich ras mięsnych występuje hipertrofia?

Zjawisko hipertrofii mięśni wśród bydła najbardziej rozpowszechnione jest u rasy belgijskiej błękitno-białej (bbb). Innymi rasami mięsnymi, u których występuje podwójne umięśnienie są blonde d’Aquitaine, limousine, piemontese, marchigiana oraz angus czerwony.

Przeczytaj cały artykuł w wersji premium
dla prenumeratorów.

Jeśli jesteś prenumeratorem, lub wykupiłeś dostęp do serwisu - ZALOGUJ SIĘ

Nie masz wykupionego dostępu wybierz jedną z opcji:

  • Dla prenumeratorów

    0,00 zł

    Zaloguj się
  • Pojedynczy artykuł

    3,69 zł

    / za artykuł
    Zamawiam
  • Miesięczny dostęp + e-wydanie

    19,90 zł

    / za miesiąc
    Zamawiam

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody