Z uprawą aronii poradzi sobie nawet początkujący ogrodnik, bo jest rośliną prostą w uprawie, której także niestraszne ponad 30-stopniowe mrozy. Dodatkowym jej atutem jest odporność na szkodniki i choroby, co stawia ją wśród roślin polecanych do uprawy ekologicznej. Najlepszym terminem sadzenia jest październik i listopad.
r e k l a m a
Krzewy aronii wymagają słonecznego stanowiska
Owoce stanowią jagody o barwie od ciemnogranatowej do prawie czarnej, o słodkawym, aromatycznym i lekko cierpkim smaku. Dojrzewają od połowy sierpnia do połowy września a do zbioru nadają się tylko owoce w pełnej dojrzałości, można je zbierać jednorazowo lub sukcesywnie. Pomimo dużej odporności na suszę, niedobór wilgoci w okresie dojrzewania ma duży wpływ na smak owoców i wielkość plonu. Krzewy aronii wymagają słonecznego stanowiska, choć dobrze sobie radzą również w półcieniu. Osłoniętego od wiatrów, gleby żyznej, próchnicznej i przepuszczalnej, zasobnej w składniki pokarmowe, o pH 6,6.
W okres owocowania wchodzi w 2. roku po posadzeniu, lecz do pełnego owocowania potrzebuje ok. 5 lat. Jest krzewem samopylnym więc nie wymaga zapylacza.
Dwuletnie rośliny sadzimy w odległości co 1,5 m w rzędzie i 3,5 m między rzędami ok. 5 cm głębiej niż rosły w szkółce, zachowując kierunek północ – południe. Po posadzeniu należy skrócić pędy o ok. 1/3, co wpłynie stymulująco na rozkrzewienie. Wokół krzewów dobrze jest rozłożyć ściółkę w postaci kory sosnowej, przekompostowanych trocin lub zrębków.
- Owoce aronii pozostawione na krzewie zbyt długo, są chętnie zjadane przez ptaki
r e k l a m a
Jak przycinać aronię ?
Najważniejszym zabiegiem jest cięcie a coroczne kwietniowe cięcie prześwietlające krzewu ma na celu ograniczenie zagęszczenia i ograniczenie jego wysokości do ok. 1,5 m. Ważnym atutem jest uzyskanie rotacji pędów, gdyż aronia owocuje już na pędach dwuletnich. Najwięcej rodzą pędy 5- i 6-letnie, na których najbardziej nam zależy. Starsze natomiast, na których już łuszczy się kora, powinny być wycinane. Pozostawiamy jedynie pędy najsilniejsze o długości 30 do 50 cm. Średnio owocujący krzew aronii powinien mieć ok. 15 pędów w wieku 1–6 lat. Bardzo stare krzewy możemy odmłodzić przycinając wszystkie pędy tuż nad ziemią. Aronię można prowadzić również w formie piennej. Wówczas walory dekoracyjne wezmą górę nad owocowaniem, bo ta forma daje mniejszy plon. Należy również kontrolować odrosty korzeniowe, które trzeba usuwać a u egzemplarzy szczepionych na jarzębinie wycinać pędy wyrastające z podkładki poniżej miejsca szczepienia.
Na jakie odmiany zwrócić szczególną uwagę ?
Odmiana Nero należy do najczęściej uprawianych. Tworzy zwarty pokrój. Charakteryzuje się najwyższą odpornością na mróz. Rodzi owoce o doskonałej przydatności na soki. Dojrzewają od sierpnia do października, mają aromatyczny słodko-ziołowy smak a pędy uginają się pod ciężarem ich ilości. Nie mają tendencji do opadania po dojrzeniu.
Odmiana Viking również nie ma tendencji do opadania po dojrzeniu i może być zbierana w późniejszym terminie. Krzew ma pokrój zwarty, owoce duże do 1 cm średnicy i bardziej soczyste od innych odmian. Zbiory przewidziane są na październik a w okres pełnego owocowania wchodzi wcześnie, bo w 3. roku.
Hugin tworzy zwarty zaokrąglony pokrój. Owoce tej odmiany mają do 1 cm średnicy, są soczyste o typowym smaku aronii, czarne i błyszczące. Dojrzewają we wrześniu.
Galicjanka jest bardzo plenną odmianą rodzącą owoce równomiernie dojrzewające. Są duże, kuliste, czarne z woskowym szarym nalotem. Krzew tej odmiany dorasta do 2 m i tworzy pokrój wzniesiony.

- Forma pienna aronii jest bardziej dekoracyjna, lecz wydaje mniejszy plon owoców
fot. Małgorzata Wyrzykowska
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 43/2022 na str. 22. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.