Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Bób w ogrodzie - właściwości, uprawa, nawożenie

Natalia Marciniak-Musiał
Kategoria: Dom i Ogród
Bób w ogrodzie - właściwości, uprawa, nawożenie
Dom i Ogród ogród
Data publikacji 15.01.2022r.

Bób to smaczne i zdrowe warzywo, które dość chętnie jest uprawiane w naszych ogrodach. Jest rośliną łatwą oraz opłacalną w pielęgnacji, dlatego każdy początkujący ogrodnik może zająć się uprawą bobu. Jak wygląda uprawa bobu w ogródkach?

r e k l a m a

Czynnikiem decydującym o rosnącej popularności uprawy bobu jest jej łatwość i opłacalność. Bób należy do roślin strączkowych, jest też jedną z najstarszych i najcenniejszych roślin bogatych w białko oraz sole mineralne, witaminy. Jest także ważny w prawidłowym żywieniu człowieka, gdyż jest zasobny w błonnik pokarmowy.

Wymagania uprawowe bobu

Bób preferuje dobrej jakości podłoże i starannie wybrane stanowisko, jednak jego uprawa nie jest zadaniem szczególnie trudnym. Najlepiej rośnie i plonuje na glebach ciężkich, wilgotnych, żyznych, próchniczych i zasobnych w składniki pokarmowe, o obojętnym lub lekko zasadowym odczynie pH.  Dlatego bób nie będzie dobrze plonował na glebach lekkich i przepuszczalnych, gdyż jest bardzo wrażliwy na niedobory wody.

Wybierając stanowssko pod uprawę bobu, należy je przygotować jesienią, zasilając glebę i zasilić dobrze rozłożonym kompostem oraz wykonać głęboką orkę. Orka jest istotna, ponieważ roślina wytwarza długi korzeń palowy. 

Z wyjątkiem gleb bardzo słabych, bobu nie powinno uprawiać się w I roku po oborniku, ponieważ jest wrażliwy na przenawożenie. Najlepiej zrobić to w drugim lub trzecim roku.

Nie trzeba także stosować w jego uprawi nawozów mineralnych bogatych w związki azotu, ponieważ dzięki występowaniu bakterii brodawkowych na korzeniach, ma go w wystarczającej ilości w czasie okresu wegetacji.

Roślina nie ma wysokich oczekiwań w stosunku do temperatury, jest odporna na chłód. Nasiona bobu mogą kiełkować nawet przy temperaturze 2 - 4°C, a siewki znoszą spadki temperatur nawet do - 4°C. Średnio dorasta do 1 metra wysokości, ale stać go na więcej.

Jakie właściwości lecznicze wykazuje bób? 

Bób charakteryzuje się szeregiem właściwości prozdrowotnych i odżywczych. Jest doskonałą przekąska oraz składnikiem dania głównego. Jest także bogaty w łatwo przyswajalne białko roślinne, błonnik, fosfor, wapń, żelazo oraz witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina) i witaminę C.

Najważniejsze właściwości prozdrowotne bobu:

  • pomaga w leczeniu anemii,
  • zmniejsza poziom złego cholesterolu,
  • na długo daje uczucie sytości, zmniejszając chęć do podjadania,
  • wspiera proces odchudzania,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • poprawia sprawność ruchową w chorobie Parkinsona,
  • usprawnia pracę układu krążenia.

Popularne odmiany bobu

Które odmiany bobu warto posiać wybraną w ogrodzie?  Odmian jest wiele, różnią się one np. długością okresu wegetacyjnego, wielkością oraz barwą kwiatów bądź nasion. Warte rozważenia są:

  • aquadulce – wczesna odmiana, którą można uprawiać pod osłonami lub w gruncie. Wysiew bobu zazwyczaj można dokonać pod koniec lutego,
  • witkiem-manita – bardzo wczesna odmiana, polecana do uprawy pod osłonami i w gruncie,
  • figaro– odmiana o dłuższej wegetacji, do uprawy pod osłonami i w otwartym gruncie,
  • bizon – okres wegetacji odmiany trwa 70 dni,
  • dragon – odmiana wczesna o okresie wegetacji do 80 dni,
  • bachus – dojrzewa do 100 dni,
  • bonus – potrzebuje 90 dni wegetacji,
  • bolero – odmiana wczesna, wymagająca okresu 90 dni wegetacji.

Warto pamiętać o nawożeniu, ale w jaki sposób?

r e k l a m a

Kwestię nawożenia najlepiej jest opracować na podstawie analizy chemicznej gleby. Będzie to korzystne, jest relatywnie tanie i pozwala zaoszczędzić na kupnie nawozów i zapewnia optymalne dokarmianie uprawy.

  • Przy pH gleby > 6,0, przed orką zimową wskazane jest wapnowanie tlenkiem wapnia w ilości ok. 1 t/ha na glebach cięższych lub 2 t węglanu wapnia na ha na glebach lżejszych.
  • Na glebach o niskiej zawartości magnezu zaleca się stosować wapno magnezowe w ilościach 300-500 kg/ha.
  • Przed siewem należy stosować podstawowe nawożenie azotem, fosforem i potasem uwzględniając zasobność gleb wykazaną w analizie chemicznej.  Zwróćmy uwagę na formę użytych nawozów, zwłaszcza nawozu potasowego, który ze względu na wrażliwość bobu na chlorki powinien być stosowany w formie siarczanowej.

Nie przesadzajmy z nawożeniem azotem, ponieważ tutaj swoją rolę spełniają wspominane bakterie brodawkowe zlokalizowane na korzeniach, 

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Zdjęcie: Pixabay

Widziałeś już nasze video "Opozycja zbankrutowała - Michał Kołodziejczak na proteście w Nowym Mieście nad Wartą"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody