Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Czy uprawa winorośli w Polsce może być opłacalna?

Czy uprawa winorośli w Polsce może być opłacalna?
Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 11.10.2020r.

– Zmiana klimatu nie następuje z roku na rok. Niektórzy są zachwyceni, bo mogą sadzić winorośl. Teraz chcieliby banany. Ale dwa lub trzy gorące lata nic nie znaczą – ostrzega Jarosław Lewandowski, rolnik z Proczek, który uprawia winorośl i produkuje wino.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Zajmując się uprawą ponad 20 lat, wie, że winiarz w Polsce musi umieć przetrwać lata gorące, zimne, suche, mokre i bez plonów.

W długiej perspektywie widać nasz kapryśny klimat. Mimo to winiarstwo może być alternatywą dla rolników – uważa gospodarz.

Trochę wydatków przed rozpoczęciem uprawy winorośli

Założenie uprawy, nawet z kilkuset krzewów nie jest problemem. Wyzwaniem są duże inwestycje. Standardowo na powierzchni około 5 ha powinniśmy posadzić około 4 tys. krzewów. Wcześniej ustawić rusztowania, na których rośliny mogą się opierać w czasie wegetacji. Bez robocizny to około 100 tys. zł. Kosztowne będzie też nawożenie startowe – około 40 ton obornika na hektar. Niewielkie są za to koszty maszyn, ponieważ wystarczy spryskiwacz, ciągnik, przyczepka z pojemnikami na owoce i sekatory. Pomieszczenia do przechowywania wina z odpowiednią temperaturą i wilgotnością można zbudować, ale egzamin zdają też stare budynki z grubymi murami, w których temperatura nie wzrośnie powyżej 12–13°C i nie spadnie poniżej 0°C. Sprzęt do oddzielania szypułek i gniecenia owoców to około 10 tys. zł. Zbiorniki, w których zachodzi fermentacja i w których przechowuje się wino, to mniejszy wydatek. Na plantację 5-hektarową potrzebny jest 1000-litrowy za około 4 tys. zł.

Masz owoce – rób wino

Winiarz musi uczyć się długie lata, aby poznać terroir – unikalny zespół warunków geologicznych, pogodowych, klimatycznych, glebowych i innych mających wpływ na wzrost i wegetację winorośli. Ważny jest nawet kąt nachylenia gruntu.

Przy tak nieprzewidywalnych czynnikach trzeba cierpliwości. A potem robimy wino, bo sprzedaż owoców nie jest rentowna. Przetwórstwo płaci za nie około 1,5–2 zł za kilogram – wyjaśnia rolnik.

Dlatego, jego zdaniem, zaangażowanie państwa w ten sektor lub powrót do starych rozwiązań to dobry pomysł.

Duży zakład w regionie skupujący owoce mógłby stanowić rozwiązanie na lokalnym rynku. Jednak pozbylibyśmy się różnorodności. Dziś każdy ma wino powstające z innych odmian, szczepów, pól. To bogactwo – uważa Jarosław Lewandowski.

Innym rozwiązaniem przy słabych glebach i przejściu z porzeczki czy wiśni na winorośl może być grupa producencka rolników.


  • – W Polsce nad winem chyba zawsze wiszą czarne chmury, ale i tak wytwarzamy znakomite trunki – uważa Jarosław Lewandowski

Winiarz przy okazji

Rozważającym przekwalifikowanie się na winiarzy zaleca rozwagę. Podkreśla, że takich, którzy przekształcili gospodarstwo rolne ze zwierzętami i uprawami w winnicę, nie ma. Winiarze to pasjonaci – rolnicy uprawiający winorośl jako hobby. Kiedyś było się rzemieślnikiem i winiarzem. Teraz jest podobnie. W rejonie Proczek wszyscy zaczynali od zera. Zajmowali się inną pracą, winnica była dodatkiem. Każdy ma inny styl prowadzenia winnicy, swoje odmiany roślin i wina. Dzięki temu mają lżej i dodatkowe pieniądze na inwestycje albo przetrwanie kryzysowych lat. Wystarczy przecież przymrozek i traci się plony. Jeszcze trudniejszym elementem jest marketing i sprzedaż wina, bo nie ma ono tak materialnych walorów, jak mięso czy zboże. Dlatego sposobem na rozwój winnicy jest dywersyfikacja jej funkcjonowania i finansowania.

Pierwszy etap tych działań to szkółka dająca dodatkowe dochody i niski koszt nasadzeń na własnej winnicy. Jest jeszcze enoturystyka. Pozwala na marketingowe zabiegi i daje dodatkowy dochód.

To już nie tylko sprzedaż wina, ale i oglądanie winnicy, a w sezonie udział w winobraniu. Goście mogą się wtedy uczyć. Dla nich to rodzaj warsztatów – opowiada pan Jarosław.

Beczka nawet kamienna

r e k l a m a

Sam skłania się do filozofii winiarstwa tradycyjnego (francuskiego, włoskiego, hiszpańskiego), a nie nowoczesnego (amerykańskiego, nowozelandzkiego, australijskiego).

Europejskie jest konserwatywne, zwłaszcza francuskie. Tam robią wino w dębowych beczkach, z długim czasem leżakowania – opowiada.

Dębowe beczki to już przeszłość ze względu na ich koszty i pracochłonną obsługę. Są niewygodne. W nich wino może się zepsuć. Dlatego nawet w niewielkich winnicach produkcja odbywa się w beczkach ze stali lub sztucznego tworzywa. Popularne zaczynają być też beczki kamienne – wykuwane, frezowane jak dawniej.

Jarosław Lewandowski gospodaruje na 4,5 ha. Produkuje około 6 tys. litrów różnych win: białe, czerwone, różowe – od wytrawnego po słodkie. Ma szczepy ponad 50 odmian winorośli.

Artur Kowalczyk
Zdjęcia: Artur Kowalczyk

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody