StoryEditorWiadomości rolnicze

Dowiedz się, jak sadzić rozsadę

12.06.2014., 12:06h
Na przełomie marca i kwietnia wysadzamy na miejsce stałe kalafiory, kalarepę, sałatę głowiastą, chrzan, wczesne odmiany kapusty głowiastej czerwonej, podzielone kępy szczypiorku, szparagi, wczesną odmianę kapusty głowiastej białej, dymkę i wczesne odmiany kapusty włoskiej. Pod osłonami możemy posadzić już rozsadę karczocha do doniczek, kalafiory, kalarepę i sałatę głowiastą. W kwietniu na miejsce stałe do gruntu trafia rozsada kalafiorów, brokuły, kalarepa, sałata głowiasta, wczesna rozsada kapusty czerwonej, kępy szczypiorku, szparagi, wczesne odmiany kapusty głowiastej białej i wczesne odmiany kapusty włoskiej. Pod osłony w początkach miesiąca wysadzamy też ogórki i pomidory.  

Kalafior i kalarepa

Rozsadę kalafiorów wysadzamy na stanowiska bogate w składniki pokarmowe, na glebach żyznych, piaszczysto-gliniastych, gliniasto-piaszczystych i bogatych w próchnicę. Warunkiem dobrego wzrostu jest otwarta przestrzeń, pełne słońce i właściwa rozstawa. Przy wczesnych odmianach trzeba zadawać odległości 40 × 40 lub 50 × 50 cm, odmiany średnio wczesne sadzimy w rozstawie 50 × 50 cm, a późne – 60 × 60 cm. Kalarepa ma mniejsze wymagania niż kalafior czy kapusta i może rosnąć w każdym ogródku. Wyjątek stanowi kalarepa wczesna, która wymaga stanowiska ciepłego, gleb lekkich, o dużej zawartości próchnicy. Rośliny odmian wczesnych sadzimy na miejsce stałe w rozstawie 25 × 25 cm. Kto nie musi oszczędzać na miejscu, może posadzić je w rozstawie 30 × 30 cm. Dla właściwego rozwoju kalarepy duże znaczenie ma głębokość sadzenia. Sadzi się ją płytko, ponieważ głębokie sadzenie powoduje zahamowanie rozwoju zgrubienia, jest on wydłużony lub nawet powoduje wybijanie w pędy kwiatostanowe, a przecież zależy nam na dobrze rozwiniętym zgrubieniu.

Sałata i kapusta

Sałata głowiasta należy do naszych ulubionych warzyw, a dzięki niewielkim wymaganiom możemy ją uprawiać w każdym ogródku. Najlepiej rośnie na glebach próchnicznych, w miejscach szybko nagrzewających się, po przedplonach takich jak por, cebula czy fasola karłowa. Wczesne odmiany wymagają rozstawy 25 × 25 cm, sprzyja to dobremu wykształcaniu się główek i zmniejsza niebezpieczeństwo gnicia. W przypadku odmian później sadzonych lub letnich właściwsza będzie rozstawa 30 × 30 cm. Kapustę głowiastą białą wysadzamy na glebę lekką, głęboko uprawioną, zasobną w wilgoć i dobrze wynawożoną. Kapusta bardzo dobrze wykorzystuje nawozy organiczne i powinna być uprawiana w pierwszym roku po oborniku. Odmiany wczesne wysadzamy na miejsce stałe w rozstawie od 40 × 40 do 50 × 40 cm. Odmiany późne wymagają większej rozstawy – od 60 × 50 do 60 × 60 cm. Odmiany do przechowywania zimowego wysadzamy do 15 czerwca. Kapusta głowiasta czerwona ma podobne wymagania klimatyczne jak biała, lecz większe potrzeby glebowe. Odmiany wczesne kapusty czerwonej, z uwagi na dłuższy okres dojrzewania, mają większe wymagania od wczesnej kapusty białej. Wczesne odmiany sadzimy w rozstawie 50 × 50 cm, a odmiany późne 60 × 50 cm. Odmiany późne lub rozsada sadzona w późniejszych terminach wymaga głębszego umieszczania w podłożu, natomiast odmiany wczesne sadzimy płytko.

Małgorzata Wyrzykowska 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 19:26