r e k l a m a

Partner serwisu

Fasola, groch i soczewica – kiedy i gdzie je wysiać?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 17.04.2021r.

Dziś stanowią część naszego jadłospisu i dostarczają wielu cennych składników. Z fasoli, grochu i soczewicy można przyrządzać ciekawe i wykwintne potrawy. A kiedy należy wysiać groch, fasolę i soczewicę? Jakie stanowiska w ogrodzie są dla nich odpowiednie?

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Z nasionami fasoli poczekajmy do maja, gdyż lubią ciepło, a w zimnej i wilgotnej glebie kiełkują wolno, stając się łupem dla larw muchówek i ślimaków.

Groch należy wysiać najpóźniej 20 kwietnia

Strąki grochu cukrowego możemy zbierać już w maju, bo najsmaczniejsze są te niedojrzałe. Wysiewa się go w miejscach nasłonecznionych i osłoniętych od wiatrów. Gleba powinna być przepuszczalna, o pH zbliżonym do 6,5–7,5. Termin wysiewu przypada, gdy gleba jest już rozmarznięta, ale wczesną wiosną. Siejemy w rzędy odległe od siebie od 20 do 40 cm, w zależności od odmiany – im wyższa, tym odstęp większy, na głębokość około 2 cm. Groch wymaga podpór i dużej wilgotności od kwitnienia do zbiorów. Po około 60 miesiącach jest gotowy do zbioru. Polecaną odmianą jest m.in. Premium, bardzo wczesna. Tworzy okazałe strąki, dorasta do 1,5 m. Bajka rodzi słodkie, delikatne, smaczne również na surowo strąki.

Dorasta do 1–1,5 m wysokości, zbiera się ją pod koniec czerwca przy wysiewie do połowy kwietnia. Iłówiecki jest grochem o drobnych strąkach i stosunkowo niskich łodygach dorastających do 70 cm wysokości. Należy wysiać go najpóźniej do 20 kwietnia. Do zbioru nadaje się po około 2 miesiącach. Oregon Sugar Pod to ceniona odmiana o słodkim, rewelacyjnym smaku. Dorasta do około 70 cm wysokości. Do zbioru gotowy jest w czerwcu.

Soczewica czarna podobna jest do kawioru

r e k l a m a

Soczewica preferuje gleby lekkie, przepuszczalne i żyzne. Lubi umiarkowanie wilgotne podłoże i odczyn gleby o pH 6–6,5, stanowisko słoneczne lub półcieniste i osłonięte od wiatrów. Nasiona wysiewamy wczesną wiosną. Jest wytrzymała na przymrozki. Kiełkuje po około 10 dniach od wysiewu. Rośliny dorastają do 75 cm wysokości. Zbiory przypadają po około 110 dniach uprawy, kiedy dolne strąki mają brązowy odcień, a nasiona są twarde.

Bardzo dobra jest soczewica czerwona, pozbawiona łupinki, która jest wersją brązowej. Soczewica żółta ma delikatny smak, podobnie jak zielona, szybko się rozpada po ugotowaniu. Soczewica czarna jest podobna do kawioru. Stanowi doskonały dodatek do sałatek. Nasiona wysiewamy w rzędy odległe co 40 cm, natomiast w rzędzie umieszczamy co 25–30 cm na głębokość około 2 cm.

Fasola lubi stanowisko słoneczne

Kiedyś królowała w naszych ogrodach, dziś ustępuje miejsca innym roślinom. Szkoda, bo jest bardzo wartościowa. A jej świeże, niezupełnie dojrzałe nasiona mają lekko orzechowy smak, bardziej niż suche. Szczególnie smaczne są nasiona odmian cukrowych lub perłowych. W handlu dostępne są również nasiona odmian kolorowych: żółtych, zielonych, marmurkowych, a także jednobarwne strąki z pstrokatymi nasionami. Mamy do wyboru nasiona odmian wysokich i niskich (od 50 cm do 150 cm wysokości).

Wysiewamy je w połowie maja. Wschodzą po około 5–10 dniach. Nasiona umieszczamy na głębokość do 5 cm, w zależności od wielkości nasion – większe głębiej, mniejsze płycej. Fasola lubi stanowisko słoneczne, glebę próchniczną o pH 6,5–7,5. Odmiany karłowe sadzimy w rzędy co 40 cm, umieszczając nasiona w rzędzie co 20 cm, tyczne sadzimy w rzędy odległe co 60 cm, natomiast w rzędzie nasiona umieszczamy co 50 cm.


Małgorzata Wyrzykowska

Zdjęcie: Pixabay

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Czapka z daszkiem - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Czapka z daszkiem - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

27,00 zł

Cena regularna 35,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody