Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Fasolnik chiński – uprawa, odmiany, nawożenie i podpory

Natalia Marciniak-Musiał
Kategoria: Dom i Ogród
Fasolnik chiński – uprawa, odmiany, nawożenie i podpory
Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 10.04.2021r.

Fasolnik chiński, zwany również wspięgą chińską lub fasolnikiem wężowym, jest warzywem podobnym do fasoli i wytwarza smaczne strąki niezwykłej długości. A jak należy uprawiać warzywo? Jak nawożenie i jakie podpory należy zastosować przy fasolniku chińskim?

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Fasolnik chiński to rzadko u nas jeszcze spotykana jednoroczna roślina z rodziny bobowatych, pochodząca prawdopodobnie z Afryki.

Jaka odmiana fasolnika chińskiego jest w Polsce popularna?

W naszym kraju uprawia się odmianę Fakir, która rodzi długie, zielone strąki, zbierane w fazie niedojrzałej i wykorzystywane podobnie jak strąki fasoli szparagowej.
Fasolnik wypuszcza pędy osiągające długość do 3 m, rozgałęzione, które mają zdolność owijania się wokół podpór. Na pędach tworzą się fioletowe kwiaty po dwa na osi kwiatostanowej, a po przekwitnieniu powstają zielone strąki wypełnione czarnymi nasionami o nerkowatym kształcie.

Fasolnik chiński można uprawiać na różnych rodzajach gleb, ale istotne jest nawożenie

Pod uprawę fasolnika odpowiednia jest gleba o odczynie zbliżonym do obojętnego, choć toleruje on lekko kwaśną. Można go uprawiać na różnych rodzajach gleb, ale na glebie dobrze uprawionej, pozbawionej chwastów trwałych, przepuszczalnej, próchnicznej, lekkiej rośnie zdecydowanie lepiej. Przedsiewnie warto zastosować nawożenie mineralne, w skład którego wejdzie około 4 dag azotu (N), do 10 dag fosforu (P2O5) i do 12 dag potasu (K2O) na 10 m2. Fasolnik wymaga wysokich temperatur, dlatego należy wysiewać go w miejscach osłoniętych i dobrze nasłonecznionych, najlepiej przy południowo-wschodniej wystawie.

Fasolnik chiński z siewu i z rozsady

r e k l a m a

Można go uprawiać zarówno z rozsady, jak i siewu bezpośredniego. Przy uprawie z rozsady nasiona wysiewamy w kwietniu bądź na początku maja do doniczek o średnicy około 8 cm, na głębokość nie większą niż 2 cm. Fasolnik, tak jak i inne strączkowe, źle reaguje na przesadzanie, dlatego wymagana jest duża doniczka, by nie uszkodzić rośliny podczas przesadzania na miejsce stałe, co nastąpi na początku czerwca.
Jeżeli decydujemy się na siew bezpośredni, nasiona wysiewamy co kilka dni, począwszy od 15 maja. W obawie przed spadkami temperatur, które mogą nastąpić po 15 maja, grządki można zabezpieczyć, nakrywając je agrowłókniną.
Do prac pielęgnacyjnych należy usuwanie chwastów, szczególnie w początkowym okresie wzrostu, gdyż siewki rosną powoli, a chwasty są dla nich konkurencją o światło i składniki pokarmowe.



Fasolnik jest ceniony przez ogrodników z uwagi na bakterie brodawkowe na korzeniach, które wzbogacają glebę w azot

  • Fasolnik jest ceniony przez ogrodników z uwagi na bakterie brodawkowe na korzeniach, które wzbogacają glebę w azot


Fasolniki chiński – jakie podpory?

Bardzo ważnym zabiegiem jest prowadzenie roślin przy podporach. Młode fasolniki ładnie się rozgałęziają i mają wiotkie pędy, które należy sukcesywnie naprowadzać na podpory.

Mogą być to tyczki bambusowe, leszczynowe, rozpięty sznurek albo wysiany wzdłuż siatki, przy zachowaniu odstępów 50–60 cm w rzędzie przy siatce, a w rzędach przy palikach 50 ,  50 cm.

Trzeba zadbać również o odpowiednią wilgotność gleby. W czasie suszy konieczne jest podlewanie, najlepiej wodą o temperaturze otoczenia. Warto zatem napełnić zbiornik wodą i pozostawić na cały dzień, by móc podlać nią wieczorem. Starajmy się nie moczyć roś­lin, tylko ziemię wokół.

Zbiór strąków fasolnika już po 2 miesiącach

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Czapka z daszkiem - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Czapka z daszkiem - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

27,00 zł

Cena regularna 35,00 zł

SPRAWDŹ

Przy sprzyjających warunkach po upływie około 2 miesięcy od wysiewu rozpoczynamy sukcesywne, w miarę dojrzewania, zbiory strąków. Do spożycia nadają się strąki, które osiągną średnicę około 7 cm. Starsze stają się włókniste i niesmaczne. Ponieważ są bardzo giętkie, można je przyrządzać czy konserwować w całości, co dodaje im uroku podczas serwowania na stół jako egzotyczną potrawę.




Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Małgorzata Wyrzykowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody