r e k l a m a

Partner serwisu

Jak co roku o tej porze – kiełkujemy

Dom i Ogród
Data publikacji 07.03.2016r.

Okres zimowy i przedwiośnie to czas, kiedy brakuje nam wielu witamin. Co zrobić, by to zmienić? Zaopatrzyć się w nasiona na kiełki i zacząć je hodować. To bomba witaminowa, za którą organizm będzie wdzięczny.

r e k l a m a

W kiełku większa moc

Do kiełkowania nadaje się bardzo dużo roślin, właściwie tylko psiankowate nie znajdą tu zastosowania – są wręcz szkodliwe. Wybierzmy się zatem do sklepu, najlepiej ze zdrową żywnością, i zakupmy nasiona na kiełki, najlepiej takie, które lubimy, ale spróbujmy również innych. Może w mieszankach będą smaczniejsze? Jako dodatek do sałatek też z przyjemnością je zjemy. Jedno jest pewne – kiełki zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych. Wszystkie składniki są w nich skumulowane. W dorosłej roślinie bowiem część została zużyta do budowy jej organizmu. 

Będąc w sklepie, możemy zaopatrzyć się również w kiełkownik – jest kilka rodzajów na rynku. To bardzo wygodne naczynie, w którym możemy kiełkować kilka gatunków roślin jednocześnie i każdy z nich na innym poziomie naczynia. Na opakowaniu podany jest sposób użycia. 

Możesz użyć słoika

Jeśli nie mamy kiełkownika, wykorzystujemy słoik – najlepszy będzie litrowy. Potrzebujemy też kawałka gazy i gumki recepturki. Najpierw, po umyciu, zalewamy nasiona przegotowaną i wystudzoną wodą na 4 godziny, po czym wodę zlewamy i nasiona przepłukujemy na drobnym sicie. Całość przekładamy do słoika, nakładamy gazę i ściągamy ją gumką. Ustawiamy słoik do góry dnem na spodeczku. Każdego dnia powtarzamy czynności. Znów przepłukujemy, naciągamy gazę i stawiamy słoik do góry dnem. Słoik musi stać w ciemnym miejscu. Po upływie 4–5 dni kiełki są gotowe.

Smaków krocie

Kiełki z rzodkiewki mają ostry, wyrazisty smak. Słonecznikowe, z racji orzechowego smaku, nadają się do chrupania zamiast chipsów. Kiełki lucerny mają delikatny smak i nadają się do kanapek. Soczewica jest delikatna i mączysta i sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Kiełki buraka są ostre, chrupiące i intensywnie pachnące. Brokuł smakuje pikantnie i tak też pachnie. Zawiera substancję zwaną eliksirem młodości. Kiełki pszenicy mają słodki, mączysty smak, który wzbogaci gorące potrawy. Fasola mung daje kiełki kwaskowate i chrupiące, które mogą być spożywane na gorąco i na zimno.

Jedzmy wszystkie kiełki, gdyż każdy gatunek wykazuje inne właściwości i wzmacnia różne organy. Jedne są źródłem selenu, inne dostarczają żelaza, magnezu, a jeszcze  inne są bogate w witaminy albo też zmniejszają stężenie złego cholesterolu.

 

Małgorzata Wyrzykowska

r e k l a m a

Widziałeś już nasze video "Jak obniżyć koszty nawożenie azotem – porady ekspertów"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody