Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak posadzić orzechy i jakie odmiany wybrać?

Małgorzata Wyrzykowska
Kategoria: Dom i Ogród
Jak posadzić orzechy i jakie odmiany wybrać?
Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 22.10.2022r.

Druga połowa października to dobry czas nie tylko na zbiór, ale też na posadzenie orzecha. Chociaż można je posadzić też wczesną wiosną. Jakie miejsce wybrać pod orzechy? Na jakie odmiany orzecha warto postawić?

W czasach starożytnych uważano, że orzech włoski odzwierciedla czaszkę ludzką, przy czym zielona okrywa to skóra, zdrewniała część to czaszka, a jądro – mózg. Warto się orzechowi przyjrzeć też od innej strony.

r e k l a m a

Październik dobry na sadzenie orzecha

To pochodzące z Azji Mniejszej drzewo dziś doczekało się wielu odmian, które doskonale owocują w strefie umiarkowanej.

Połowa października jest najlepszym terminem do sadzenia orzechów włoskich. Jeżeli z jakiegoś powodu nie uda nam się teraz posadzić orzechów włoskich, możemy to zrobić wczesną wiosną, gdy tylko ziemia rozmarznie. Do prawidłowego wzrostu i rozwoju drzewo orzecha potrzebuje gleby o pH 6,7–7,2 (toleruje również odczyn 5,5 lub 8, ale wówczas częściej choruje), żyznej, zasobnej w składniki pokarmowe, próchnicę, która powinna być lekko wilgotna, nie może być jednak podmokła.

Korzenie orzecha sięgają do około 2,5 m głębokości, dlatego pod jego uprawę należy wybrać stanowisko o niskim poziomie wód gruntowych. Nie zaleca się również sadzić drzew na glebach zimnych, ciężkich ani płytko uprawionych. Najlepsze do uprawy jest stanowisko słoneczne, ciepłe, osłonięte od wiatrów. W nieodpowiednim miejscu często dochodzi wiosną do przemarzania pędów na skutek lodowatego wiatru. Zaobserwujmy, gdzie gromadzi się mgła – tam również nie należy sadzić orzechów, gdyż wiosną mogą przemarzać kwiaty.

Orzech włoski jest ceniony nie tylko za smak, lecz także za właściwości zdrowotne. Zdrowe są zarówno owoce, jak i liście czy zielona okrywa

  • Orzech włoski jest ceniony nie tylko za smak, lecz także za właściwości zdrowotne. Zdrowe są zarówno owoce, jak i liście czy zielona okrywa

r e k l a m a

Drzewa sadzimy na taką samą głębokość jak rosły w szkółce

Pod drzewo należy wykopać dół o głębokości około 60 cm i średnicy 1 m, do którego wsypujemy wiadro żyznej gleby, najlepiej kompostowej bądź z dodatkiem przefermentowanego obornika, zaprawionej kilkoma garściami popiołu drzewnego. Orzechy z gołym korzeniem umieszczamy w dołku, rozkładając korzenie. Jeśli są za długie, należy je przyciąć. Należy pamiętać, że drzewa sadzimy na taką samą głębokość jak rosły w szkółce. Jeżeli sadzonki są szczepione, umieszczamy je w podłożu tak, by miejsce szczepienia było ponad ziemią. Sadzimy w rozstawie około 4 m. W pierwszych latach uprawy wymagane są podpory w formie palika, ponieważ korzenie mogą nie dać rady utrzymać drzewka.

Jako ciekawostkę warto dodać, że orzech włoski ma dwa rodzaje kwiatów: męskie są zebrane w tzw. kotki, natomiast żeńskie mają pierzaste słupki z widocznymi znamionami.

Polski Leopold owocuje w drugim roku po posadzeniu

Dawniej uprawiano siewki orzecha włoskiego, ale te w okres owocowania wchodziły po około 8 latach uprawy i rzadko powtarzały cechy mateczne. Obecnie odmiany szlachetne otrzymuje się ze szczepienia siewek. Drzewa orzechów szczepionych wydają owoce już po 3 latach uprawy. Wśród polecanych odmian jest polski Leopold, który charakteryzuje się słabym wzrostem – dzięki temu może być sadzony w mniejszych ogrodach. Owocuje w drugim roku po posadzeniu, wydając średniej wielkości owoce. Apollo jest odmianą czeską o owocach średniej wielkości. Owocuje w trzecim roku po posadzeniu. Koszycki jest odmianą polską, o słabym wzroście. Owocuje w drugim roku po posadzeniu. Ciekawą i mało rozpowszechnioną odmianą jest Wiśnicz czerwony. W okres owocowania wchodzi w trzecim roku po posadzeniu. Rodzi duże owoce o różowym miąższu, do bezpośredniego spożycia – nie nadaje się do suszenia.

Opadłe orzechy zbieramy co 2–3 dni lub codziennie, gdy panuje deszczowa pogoda, ponieważ często ulegają pleśnieniu.

Orzech włoski jest ceniony nie tylko za smak, lecz także za właściwości zdrowotne. Zdrowe są zarówno owoce, jak i liście czy zielona okrywa

  • Orzech włoski jest ceniony nie tylko za smak, lecz także za właściwości zdrowotne. Zdrowe są zarówno owoce, jak i liście czy zielona okrywa

fot. Małgorzata Wyrzykowska

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 41/2022 na str. 52. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a