StoryEditorogród

Jak przechowywać nasiona z poprzedniego sezonu, aby jeszcze je wykorzystać?

02.01.2020., 12:01h
Rokrocznie po zakończeniu sezonu pozostają różne nasiona. Zarówno te zakupione wiosną, jak również zebrane z własnych upraw. Postarajmy się je przechować bez strat – od tego zależy ich przydatność do siewu.
W przypadku nasion w oryginalnym, fabrycznym opakowaniu widnieje na nim termin ważności, po upływie którego kiełkują słabo bądź wcale. Mają również potwierdzoną jakość na wysokim poziomie, gwarantującą wysoką zdolność kiełkowania. Zanim zdecydujemy się na przechowanie własnych, powinniśmy sami ocenić, które się do tego nadają. Nie zostawiamy nasion zdrobniałych, zdeformowanych, o spękanej okrywie, spleśniałych, wilgotnych, uszkodzonych mechanicznie, gdyż podczas przechowywania są źródłem zakażenia pozostałego materiału nasiennego, przez co przyczyniają się do spadku jakości całej partii nasion tego gatunku. Najważniejszym kryterium jest jakość, na którą składają się: zdolność i energia kiełkowania, zdrowotność i dorodność, którą można określić samodzielnie.

Właściwe przechowywanie nasion

Bierzemy pod uwagę również wrażliwość poszczególnych gatunków na warunki przechowywania. Możemy podzielić je na trzy grupy: bardzo wrażliwe, średnio wrażliwe i mało wrażliwe. Do najbardziej wrażliwych zaliczamy cebulę, pietruszkę i kapustę, do drugiej grupy groch, rzodkiewkę, marchew i fasolę, a do trzeciej – ...
Pozostało 72% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 00:42