r e k l a m a

Partner serwisu

Jak przed zimą przygotować ogród na nadchodzący sezon?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 22.11.2020r.

Podczas jesiennych prac ogrodowych na zagonach pozostaje dużo odpadów, które stanowią cenny surowiec kompostowy. Wszystkie resztki roślinne, liście, pozostałości chwastów, powinny trafić na pryzmę kompostową. Układamy na niej warstwy materiału nieprzekraczające 20 cm grubości, każdą z nich przesypujemy ziemią ogrodową.

r e k l a m a

Dla właściwych przemian kompostowych ważny jest stosunek węgla do azotu. Gdy na kompost trafiają resztki ubogie w azot, czyli opadłe liście, sucha słoma, uschłe chwasty i trawa, musimy jego ilość uzupełnić, dodając np. obornik, pomiot ptasi i resztki roślin motylkowych lub zasilamy np. mocznikiem w ilości 1 kg/1 m3 materiału. Tuż przed zimą pryzmę kompostową należy okryć kilkucentymetrową warstwą słomy, trocin lub ziemi.

Miejsce na rozsadnik powinno być nasłonecznione 

Gdy zbiory warzyw są na ukończeniu, a na zagonach pozostają tylko warzywa przeznaczone do zimowania, np. jarmuż, brukselka, pietruszka czy szpinak ozimy, zabieramy się za prace uprawowe. W pierwszej kolejności szykujemy zagony z myślą o najwcześniejszych warzywach. Wiosną wystarczy tylko glebę zagrabić i rozpocząć siew i sadzenie rozsad. Glebę ciężką, zlewną przekopujemy, bez rozbijania skib, w tzw. ostrej skibie, która poprawia strukturę gleby...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody