StoryEditorOgród

Jak przycinać porzeczki i agrest, aby lepiej owocowały?

06.09.2019., 11:09h
Są trzy terminy cięcia porzeczek i agrestu. Pierwszy przypada tuż po zbiorach, czyli w sierpniu i wrześniu, drugi termin to jesień, na przełomie października i listopada, ale nie za późno, by krzewy zdążyły przygotować się do zimy. Trzeci zaś – wczesną wiosną. Wiosenny termin nie jest najlepszy, gdyż jeśli wykonamy go zbyt późno, istnieje zagrożenie zniszczenia zawiązanych pąków.
Cięcie krzewów porzeczki i agrestu ma na celu stworzenie odpowiednich warunków naświetlania, przewietrzania, odmładzania i lepszego obsychania po deszczach.

Czarna porzeczka nie może mieć pędów starszych niż 3 lata, żeby dobrze owocowała 

Gdy czarna porzeczka wejdzie w pełnię owocowania, przeprowadzamy tzw. cięcie odmładzające.
Kierujemy się zasadą, że pędów starszych niż 3-letnie nie powinno być w krzewie, gdyż są mało wartościowe i słabo wiążą owoce.
Skupiamy się zatem na wycięciu pędów 4-letnich i pozostawiamy około 5 najsilniejszych pędów jednorocznych i po pięć 2- i 3-letnich, co daje nam 15 pędów na krzewie i zapewnia dobre owocowanie.
Jeśli krzew jest zaniedbany, cięcie powinno być solidniejsze – usuwamy czasem do 50% pędów. Oczywiście plon będzie w kolejnym sezonie mniejszy, lecz następne okażą się obfitsze.

W porzeczce najwięcej owoców dostarczają pędy wyrastające skośnie

Wszystkie stare pędy wycinamy tuż przy podstawie. Najbardziej owoconośne są pędy wyrastające skośnie, bo na nich tworzą się silne roczne odrosty. Najmniej wartościowe są te pionowe, wyrastające ze środka krzewu.
Jeżeli zauważymy objawy żerowania wielkopąkowca, to również je usuwamy, a w skrajnych przypadkach, kiedy porażenie jest bardzo duże, należy wyciąć wszystkie pędy tuż przy ziemi i je zniszczyć.
Wycinamy pędy pokładające się, obumarłe bądź uszkodzone podczas zabiegów, a także porażone przez choroby, w tym mączniaka, rdzę wejmutkową i inne. Pamiętajmy, że cięcie czarnej porzeczki należy wykonywać rokrocznie.

Gałązki 2- i 3-letnie dają najdorodniejsze owoce porzeczki czerwonej i porzeczki białej 

Cięcie białej i czerwonej porzeczki jest podobne do cięcia czarnej.
U gatunków kolorowych pąki kwiatowe zawiązują się na krótko­pędach. Dlatego w drugim roku po posadzeniu wybieramy około 5 najsilniejszych pędów i skracamy je na wysokości 40 cm. W kolejnych latach postępujemy podobnie, ale tylko z pędami jednorocznymi – starszych nie skracamy. Pięcioletnie i starsze wycinamy tuż przy ziemi. Po cięciu powinny pozostać pędy roczne, 2- oraz 3- i 4-letnie.
Najdorodniejsze owoce dają gałązki 2- i 3-letnie. I tu podobnie, wycinamy pędy pokładające się na ziemi, porażone przez choroby i szkodniki, uszkodzone podczas prac, złamane i obumarłe.

Jak przycinać agrest, aby dobrze owocował? 

U agrestu najlepiej owocują pędy od rocznych do 4-letnich, dlatego gałązki 5-letnie i starsze należy co roku wycinać.
Usuwamy pędy słabe, pokładające się na ziemi, krótkie, wiotkie, a pozostawiamy mocne, rosnące w górę. Dobrze uformowany agrest powinien mieć po 4–5 pędów jednorocznych i 2-letnich, a 3-, 4-letnich po 4. Im starsze pędy, tym mniej produktywne. Ważne jest tu również wycinanie części pędów porażonych przez amerykańskiego mączniaka agrestu. Cięcie wykonujemy tak, by miejsce cięcia wypadało na zdrowym odcinku pędu. Nie stosujemy skracania pędów w przypadku zdrowych roślin, bo to powoduje obniżkę plonu.

Agrest prowadzony w formie piennej ma ukształtowaną koronę, a do nas należy jej utrzymanie. W pierwszym roku skracamy wszystkie pędy w celu wytworzenia silnych gałązek. W następnych latach wycinamy pędy słabe, nitkowate i obumarłe. Od 5. roku uprawy cięcie odmładzające przeprowadzamy rokrocznie, podobnie jak przy formie krzaczastej. Wycinamy pędy starsze i pozostawiamy najdorodniejsze do 4 lat.

Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcia: Małgorzata Warzykowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 15:03