r e k l a m a

Partner serwisu

Jak siać i uprawiać dynie, cukinie, melony i arbuzy?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 01.05.2021r.

Dyniowate to rośliny, które mają duże wymagania cieplne. W polskich warunkach mogą być uprawiane w gruncie od drugiej połowy maja, po tzw. zimnych ogrodnikach, do jesiennych przymrozków. Jakie odmiany arbuzów, melonów, cukinii i patisonów warto posiać?

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Do prawidłowego wzrostu i rozwoju wymagana jest temperatura na poziomie 25°C, natomiast minimalna nie powinna spaść poniżej 8°C. Oczywiście najwyższej temperatury wymagają arbuz (kawon) oraz melon. Pod uprawę dyniowatych należy przeznaczyć stanowisko ciepłe, słoneczne, gleby szybko się nagrzewające, żyzne, przepuszczalne, dobrze nawożone, najlepiej w pierwszym roku po oborniku.

Jak uprawiać arbuzy, cukinie, kabaczki i dynie?

Nasiona wysiewamy gniazdowo po 2 sztuki w odstępach zalecanych dla poszczególnych roślin.
Ogórki wysiewamy zazwyczaj w dwóch biegnących wzdłuż zagonu równoległych rzędach w rozstawie 60, 10 cm.
Cukinie, kabaczki, patisony mają pokrój krzaczasty i wysiewamy je, zachowując odstęp 60 , 60 cm. W rzędach można siać równolegle lub w szachownicę. Cukinia jest młoda, jędrna, o delikatnym słodkawym smaku, kabaczek natomiast jest dojrzałą wersją cukinii.
Dynia olbrzymia wymaga dużo więcej powierzchni i nasiona wysiewamy w rzędzie pośrodku wzdłuż zagonu, aby zachowana była odległość między roślinami sięgająca 120 cm.
Podobnie wysiewamy nasiona kawonów (arbuzów) i melonów, które również wymagają dużej powierzchni z uwagi na wytwarzanie długich płożących pędów. Zmieniający się klimat pozwala na gruntową uprawę tych wybitnie ciepłolubnych warzyw.

Najlepiej ich uprawa sprawdza się na wałach uformowanych w kierunku wschód – zachód o szerokości 60 cm – wtedy gleba szybciej się nagrzewa. Pędy rosnących roślin najlepiej rozkładać na południowych zboczach. Podlewamy zawsze tak, by woda nie stała u podstawy przy łodydze. Jeżeli pogoda nie dopisuje, prognozy są niesprzyjające uprawie polowej i istnieje obawa przed wysiewem nasion do gruntu w połowie maja, można wysiać je od początku maja do torfowych kuwetek, utrzymywać siewki w dobrze naświetlonym pomieszczeniu i wysadzić od połowy maja do początku czerwca na miejsce stałe. Najlepsze do wysiewu są torfowe kuwetki lub doniczki, gdyż rośliny dyniowate są wrażliwe na przesadzanie. Jeśli uprawiamy je w naczyniach torfowych, sadzimy, nie wyjmując rozsady.

Wszystkie wymienione gatunki bardzo dobrze rosną na ściółce, która chroni przed utratą wilgoci, na co dyniowate są wyjątkowo wrażliwe z uwagi na obfitą masę zieloną. Ściółka chroni przed zachwaszczeniem. To ważne, bo pielenie w przypadku tych roślin jest utrudnione z uwagi na płytki system korzeniowy, który trudno się regeneruje po uszkodzeniu. Rośliny o długich pędach, jak dynia, melon, ogórek czy kawon, można potraktować jak roślinę pnącą i puścić ją po podporach, np. wzdłuż siatki czy płotu.

Jakie odmiany cukinii, patisona, arbuzów czy melonów sprawdzą się w polskich warunkach?

r e k l a m a

Do uprawy polecane są odmiany cukinii:

    • Atena Polka F1,
    • Astra Polka,
    • Nimba,
    • Belor F1,
    • Verdi F1,
    • Nefryt F1,
    • Soraya,
    • Złoty Cepelin,
    • Lajkonik.

Wśród patisonów żółtych znajdziemy Sunny Delight F1, Scallopinii. Wśród fioletowych mamy: Scallopini F1; białe: Disco, Polo F1, Star Zone F1, z zielonych – Bingo Bongo, Gagat, Okra.

Do W uprawie w naszych warunkach sprawdzą się polskie odmiany melonów:

    • Bosman,
    • Emir F1,
    • Melba,
    • Oliwin,
    • Seledyn F1,
    • Model.

Z kolei wśród arbuzów: Bingo, Rosario F1, Złoto Wolicy F1 i Janosik.

Wbrew pozorom w naszym klimacie można wyhodować zarówno kawony, jak i melony, które są roślinami ciepłolubnymi

Wbrew pozorom w naszym klimacie można wyhodować zarówno arbuzy, jak i melony, które są roślinami ciepłolubnymi


Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Małgorzata Wyrzykowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody