r e k l a m a

Partner serwisu

Jak uprawiać bakłażany w przydomowym ogrodzie?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 03.02.2019r.

Spokrewniona z pomidorem, papryką czy ziemniakiem oberżyna znana jest również pod nazwą bakłażan lub gruszka miłosna. Ma podobne wymagania do pomidora, lecz jest bardziej ciepłolubna.

Bakłażan lubi ciepło

r e k l a m a

W naszych warunkach klimatycznych osiąga 50 do 60 cm wysokości, ale w bardziej sprzyjających może dorastać do 1 m. Rodzi owoce o kształcie jajowatym lub gruszkowym o długości od 5 do 30 cm. Pokryte są błyszczącą, cienką, gładką skórką o ciemnofioletowym zabarwieniu. Owoc wypełniony jest delikatnym miąższem uważanym za znakomite, dietetyczne pożywienie, szczególnie polecane w chorobach przewodu pokarmowego. Warzywo ma szerokie zastosowanie kulinarne.

Z uwagi na wysokie wymagania temperaturowe najlepsze wyniki daje przy uprawie pod osłonami. Na uprawę w gruncie można się zdecydować, pod warunkiem że znajdziemy dla niej miejsce osłonięte, ciepłe i dobrze nasłonecznione. Jednak związane jest to zawsze z ryzykiem. Oberżyna najlepiej udaje się na glebach lekkich, próchniczych i szybko nagrzewających się. Jeżeli nasze gleby nie spełniają tych warunków, są ciężkie i wilgotne, to lepiej nie ryzykować. Dobre efekty daje uprawa oberżyny na zagonie o wystawie południowej osłoniętej od północy murem.
 

Produkcję rozsady zacznij już w lutym

Rozsada oberżyny rośnie o wiele wolniej od rozsady pomidora czy papryki. W związku z tym nasiona wysiewamy do kuwet lub skrzyneczek na początku lutego, ewentualnie do połowy miesiąca. Nasiona wtedy wysiane będą przeznaczone do uprawy pod osłonami. Nasiona do uprawy w gruncie wysiewamy od początku do połowy marca. Skrzyneczki ustawiamy w ciepłym miejscu, gdyż nasiona do wykiełkowania wymagają temperatury na poziomie 2022°C. 




Po wykiełkowaniu siewki pikujemy do doniczek lub do skrzyneczek w rozstawie 4 × 4 cm. W tym czasie oberżyna wymaga od 18 do 20°C. Gdy rośliny dobrze się ukorzenią, temperaturę można obniżyć do 15–18°C. Na zagony wysadzamy rośliny dopiero po 20 maja

Małgorzata Wyrzykowska
(Zdjęcia: Pixabay)

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody