Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak uprawiać jarmuż? Jakimi właściwościami się charakteryzuje?

Natalia Marciniak-Musiał
Kategoria: Dom i Ogród
Jak uprawiać jarmuż? Jakimi właściwościami się charakteryzuje?
Dom i Ogród ogród
Data publikacji 18.07.2021r.

Jarmuż, dawniej często uprawiany w przydomowych ogródkach, przeżywa swój renesans. Jest to bogate w składniki odżywcze warzywo, jednocześnie mało wymagające w uprawie. Jarmuż można zbierać od października do wczesnej wiosny. Jak go uprawiać?

r e k l a m a

Jarmuż (łac. Brassica oleracea var. sabellica), znany także jako odmiana kapusty warzywnej, należy do rodziny roślin kapustnych. Lubi stanowiska nasłonecznione, wilgotne, gleby piaszczysto-gliniaste, nie zbyt lekkie czy zbyt ciężkie, o pH ok. 7. Roślina rozwija silny system korzeniowy, przez co nie jest wrażliwa na niedobory wody. Niedorozwinięte pąki kwiatowe jarmużu, podobnie jak brokułu, są jadalne.

Jadalne liście jarmużu są duże i kędzierzawe. Dawne odmiany były znacznie bardziej gorzkie niż obecnie dostępne. Jarmuż można spożywać na surowo, jako składnik surówek albo go ugotować, zamrozić albo zakonserwować.

Jakie wymagania w uprawie ma jarmuż?

Jarmuż może być wysiewany do sierpnia z rozsady albo bezpośrednio do gruntu, w rozstawie średnio ok. 40-75 x 30-45 cm. Rozsada może trafić do gruntu nawet drugiej połowie września, kiedy ma dobrze wykształcone 3-4 liście.

Wśród odmian jarmużu wyróżnia się odmiany niskie i wysokie, a te różnią się wyglądem liści. Odmiany niskie sieje się w rozstawie ok. 40-50 x 40 cm i są bardziej odporne na mróz niż wysokie, które sieje się w rozstawie ok. 50-60 x 50 cm.

Warto, aby gleba w miedzyrzędziach byłą spulchniona i dobrze nawodniona, zwłaszcza w okresie po wysianiu lub rozsadzeniu i podczas suszy, a także odchwaszczona i podsypana ściółką. Ściółkowanie ma za zadanie ograniczyć rozwój chwastów i parowanie wody.  Korzystne będzie także nawożenie uprawy kompostem.

Jeżeli temperatury są dokuczliwie wysokie, uprawę jarmużu można zacieniować. Dodatkowo warto ja chronić przed ptakami oraz systematycznie monitorować pojaw bielinka kapustnika, który go uwielbia, zresztą jak wiele innych gatunków roślin.

Jarmuż można uprawiać na tym samym stanowisku po ok. 4 latach, aby zminimalizować pojawienie się szkodników i chorób kapustnych. Jarmuż, który zimuje w gruncie, może mieć usunięte wierzchołki wzrostu, co stymuluje rozwój pędów bocznych.

Jak zbieramy jarmuż? Otóż zaczynamy od tych najniżej położonych liści. Zbiór można rozpocząć w październiku i może to trwać do wczesnej wiosny. Przemarznięte liście jarmużu stają się są słodsze i delikatniejsze w smaku, zatem zanim przyjdą przymrozki, warto zebrane liście włożyć na 2 godziny do zamrażarki, aby uzyskać słodszy smak.

Jarmuż jest bogaty w składniki odżywcze

r e k l a m a

Przez dłuższy czas uważano, że nie jest to warzywo szczególnie cenne pod kątem wartości spożywczej, często używano go jako dekoracji pater z wędlinami. Teraz jest doceniane ze względu na bogactwo porządanych w diecie składników odżywczych.

Jarmuż zawiera wiele:

  • Soli mineralnych, w tym wapń, potas, żelazo, magnez, siarka. Potas wpływa na odpowiednia teksturę liści – stają się soczyste i mięsiste.
  • Karotenów,
  • Białek,
  • Węglowodanów
  • Witamin (wit. K, wit. C, wit. z grupy B, wit. E, i inne )

Jarmuż należy do warzyw niskokalorycznych, lekkostrawnych i bogatych w błonnik. Jedzmy go zatem na zdrowie i cieszmy się jego smakiem w chłodniejsze pory roku.

Natalia Marciniak-Musiał

Zdjęcie: unsplush

Widziałeś już nasze video "KORYTARZ RATUNKOWY to dziecinnie proste!"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody