r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak zadbać o własne zioła w doniczkach przez całą zimę?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 14.12.2019r.

Uprawa ziół w doniczkach na parapecie nie jest trudna. Trzeba im tylko odpowiednich warunków, czyli miejsca z dostępem do światła oraz właściwej temperatury. Do uprawy w domowych warunkach można polecić takie gatunki jak: bazylia wonna, cząber ogrodowy, cząber górski, hyzop lekarski, lebiodka pospolita, majeranek ogrodowy, melisa lekarska, rozmaryn lekarski, szałwia lekarska, tymianek właściwy, koper ogrodowy, szczypiorek ogrodowy, mięta pieprzowa czy rzeżucha ogrodowa.

r e k l a m a

Do domowej uprawy przydatne są doniczki, pojemniczki po jogurtach czy śmietanie, skrzyneczki plastikowe, ceramiczne, drewniane. Małe naczynia przydadzą się do wysiewu nasion, większe do wysadzania roślin, a także tworzenia miniogródków z kilku gatunków. Dobierając naczynia pod wysiew, musimy brać również pod uwagę system korzeniowy. W przypadku roślin o dużym systemie korzeniowym uprawę prowadzimy w naczyniach obszernych i głębokich, natomiast rośliny płytko się korzeniące, jak majeranek, tymianek czy macierzanka, mogą rosnąć w misach. Pamiętając jednak, by naczynie miało średnicę przynajmniej 10-centymetrową.

Pamiętaj o drenażu

Naczynia pod wysiew czy sadzenie wypełniamy ogrzanym do temperatury pokojowej podłożem, składającym się z ziemi ogrodniczej i torfu w proporcji 2:3, lub gotowym podłożem, które oferują sklepy ogrodnicze. Na dno naczynia, w którym należy zrobić otwór, wsypujemy warstwę stanowiącą drenaż, czyli drobne kamyki lub keramzyt. To bardzo istotne, bo nie wolno dopuścić, by woda gromadziła się w naczyniu czy podstawce. Spowodowałoby to gnicie roślin. Podlewać natomiast trzeba, bo równie szkodliwe jest przesuszenie. Jeśli trudno jest utrzymać właściwą wilgotność, choćby z uwagi na wysokie temperatury w pomieszczeniach czy grzejące grzejniki pod parapetami, można naczynia z roślinami ustawiać na warstwie kamyków na tacy lub podstawce, która, systematycznie zwilżana, paruje, dostarczając wilgoci w powietrzu. Niezbędne jest również zraszanie roślin chociaż raz w tygodniu odstaną wodą o temperaturze pokojowej.

W okresie zimowym doświetlaj rośliny

r e k l a m a

W bezpośrednim nasłonecznieniu i temperaturze od 20 do 25°C dobrze się czują bazylia, hyzop, cząber, lawenda, szałwia, majeranek. W słonecznym miejscu i chłodniejszej temperaturze otoczenia (15–20°C) dobrze rosną melisa, mięta, trybula, rzeżucha. Tym wieloletnim, np. rozmarynowi czy tymiankowi, najlepiej jest w nieogrzewanym holu lub werandzie. Ale trzeba zadbać, by nie były narażone na przeciągi, bo nawet zioła lubiące chłód nie są na nie odporne. Problematyczne w uprawie domowej bywa również uzyskanie odpowiedniego doświetlenia. Wiadomo bowiem, że okres od listopada do kwietnia, to czas skróconego oświetlenia. Problem ten można częściowo rozwiązać, ustawiając doniczki na parapecie o najlepszym nasłonecznieniu albo stosując doświetlanie roślin przez ok. 10 godzin dziennie za pomocą lampy jarzeniowej na wysokości 40 cm nad czubkami roślin. Z wyhodowanych roślin jednorocznych pozyskujemy świeże listki na bieżące potrzeby, poczynając od tych najstarszych, tak aby te młode podrosły do następnych zbiorów. Warto również co kilka tygodni wysiewać nową porcję nasion, by całą zimę była ciągłość w zbiorach. Natomiast w przypadku roślin wieloletnich, np. hyzopu, melisy, szałwii, tymianku, rozmarynu, usuwamy wierzchołki pędów głównych, zmuszając je w ten sposób do tworzenia pędów bocznych. Te rośliny możemy wiosną wysadzić do gruntu i hodować wiele lat.

Uprawa ziół w doniczkach
  • Uprawa ziół w doniczkach
Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie główne: Pixaby
Zdjęcie w tekście: Małgorzata Wyrzykowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody