Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jeżyna - kolejny polski superowoc - jak uprawiać?

Natalia Marciniak-Musiał
Kategoria: Dom i Ogród
Jeżyna - kolejny polski superowoc - jak uprawiać?
Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 22.01.2022r.

Jeżyna nie zdobyła tak dużej popularności jak malina, jednak ze względu na kwaskowate, smaczne owoce może być równie cennym okazem w ogrodzie. Jeśli krzewom zapewni się ciepłe stanowisko i ochroni przed mrozami, odwdzięczą się wysokimi i zdrowymi plonami.

r e k l a m a

Jak uprawiać jeżyny?

Na ogół jeżyny można zbierać w lesie, nieużytkach i na miedzach. Jednak warto je uprawiać też w ogrodzie, nawet kilka krzaków. To wystarczy, aby rodzina mogła zajadać się zdrowym przysmakiem i zrobić z owoców przetwory na zimę. Wygodną alternatywą jest wybieranie odmian bezkolcowych. Plantację jeżyn można zakładać jesienią lub wiosną.

Krzewy jeżyn sadzi się w optymalnej rozstawie ok. 1,5-3 m, na głębokości od kilkunastu do kilkudziesięciu cm, przy czym odległości pomiędzy rzędami powinny wynosić 2,5-3,5 m. Z reguły nie wykonuje się cięcia tuż po posadzeniu. Młode sadzonki powinny mieć co najmniej dwa pąki przybyszowe. Jeżyny wymagają podpór, np.: specjalnej siatki lub słupów z drutami.

Jeżyna jest dość ekspansywnym krzewem i posadzona w małym ogrodzie po pewnym czasie znacznie się rozrośnie. 

Krzewy dobrze znoszą krótkotrwałą suszę. Wiosną warto podsypać trochę nawozu mineralnego. Owoce zbiera się stopniowo, bo nie dojrzewają wszystkie jednocześnie. Jeżyny ogrodowe mają większe owoce niż te rosnące dziko.

Kiedy i jak przycinać jeżyny?

Mimo, że jeżyna owocuje na zeszłorocznych pędach, cięcie najlepiej przeprowadzać od marca. Zbyt dużo pędów starych, ale i tych, które wkrótce będą kwitły i owocowały, sprawia, że plon jest słabej jakości.

Wybujałe pędy boczne skracamy do 4-5 liści na wysokość 40-50 cm długości. Zwykle na jednej roślinie pozostawia się od czterech do sześciu pędów. Pozostawione najsilniejsze pędy przywiązuje się do drutów.

Jeżyny to owoce bogate w cenne mikroelementy

Wykorzystanie jeżyny w życiu codziennym:

  • w leczeniu przeziębień,
  • wykazuje działanie antynowotworowe,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • zawiera dużo błonnika,
  • jest mało kaloryczny - 100 g owoców jeżyny ma tylko 43 kcal,
  • świeże owoce i suszone liście stanowią cenne źródło potasu, który jest elementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania serca i całego układu krwionośnego oraz regulowania pracy wszystkich mięśni czy utrzymania właściwego ciśnienia krwi.

Dlaczego warto jeść jeżyny?

Jeżyny zawierają szeroką gamę ważnych składników odżywczych, w tym potas, magnez i wapń, a także witaminy A, C, E i większość witamin z grupy B. Są również bogatym źródłem antocyjanów, silnych przeciwutleniaczy, które nadają jeżynom głęboki odcień fioletu.

Wyróżnia je wszechstronność oraz łatwość wkomponowania do diety.

Jeżyny mogą zapobiec nowotworom

W profilaktyce antynowotworowej dieta jest jednym z najważniejszych czynników zapobiegawczych. Przez to, że jeżyny są bogate w kilka silnych przeciwutleniających niszczących wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania komórek rakowych:

  • antocyjany,
  • kwas elagowy,
  • kwasy fenolowe.

Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów jeżyny zostały umieszczone na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli liście produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu.

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Zdjęcie: Pixabay

Widziałeś już nasze video "„Chcą nas zniszczyć”. Jak rolnicy reagują na drastyczne podwyżki cen nawozów?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody