StoryEditorWiadomości rolnicze

Już czas na seler

26.01.2015., 14:01h
Aby z własnej grządki zebrać dorodne korzenie selera, należy we właściwym czasie wysiać nasiona, a później flancować rozsadę.

W polskiej kuchni seler jest warzywem stosowanym na szeroką skalę ze względu na specyficzny smak i zapach. Odmiany korzeniowe mają jadalny korzeń spichrzowy, natomiast odmiany naciowe – jadalne ogonki liściowe. Od lat w niektórych krajach Europy Zachodniej uprawiana jest odmiana korzeniowa o dumnej nazwie „Monarcha”. Jest to odmiana tworząca bardzo duże i ciężkie zgrubienia o białej skórce. Miąższ „Monarchy” jest biały, zwarty, charakteryzuje się łagodnym, orzechowym smakiem. Dodatkowym atutem tej odmiany jest możliwość długiego zimowego przechowywania bez strat, a także to, że korzeń nie ciemnieje podczas gotowania. W odróżnieniu od niektórych nowych odmian, „Monarcha” udaje się na glebach średnio ciężkich. Ponieważ seler korzeniowy ma długi okres wzrostu, jego siewu dokonujemy w styczniu, aby zbiór przypadł na czerwiec. Oczywiście czas siewu możemy przesuwać do marca, w zależności od przewidywanego terminu zbioru. Do wysiewu nasion, czy to w inspekcie, czy w kuwecie na parapecie okiennym, wymagana jest temperatura minimalna ok. 20°C. Po upływie około miesiąca ukazują się pierwsze listki i młode siewki należy już pikować. Młode rośliny są bardzo wymagające co do temperatury i rozwijają się prawidłowo w zakresie od 16 do 18°C. Rozsadę na miejsce stałe wysadzamy do gruntu bez osłony lub pod folię w drugiej połowie maja. Jeżeli nie jesteśmy w stanie zabezpieczyć roślin przed dużymi spadkami temperatur, lepiej wstrzymać się z flancowaniem do gruntu. Ochrona przed zimnem ma duży wpływ na prawidłowy rozwój roślin.

Małgorzata Wyrzykowska

 
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 21:40