Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Katran morski – siej go właśnie teraz!

Małgorzata Wyrzykowska
Kategoria: Dom i Ogród
Katran morski – siej go właśnie teraz!
Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 19.09.2021r.

To warzywo rośnie w stanie dzikim m.in. nad brzegiem morza w Norwegii. U nas uprawia się je bardzo rzadko, gdyż niewielu o jego istnieniu słyszało. Liście mają charakterystyczny zielony kolor z modrym odcieniem. Niektórzy nazywają to warzywo modrakiem nadmorskim, kapustą morską, chou marin czy katranem primorskim.

r e k l a m a

Katran nie jest wymagający, ale lubi być dopieszczony

Modrak w jednym miejscu może rosnąć kilkanaście lat. Jest rośliną odporną na mróz. Preferuje stanowisko słoneczne, ciągle wilgotne. Nie jest wymagający, jeżeli chodzi o nawożenie, ale dostarczenie mu nawozów organicznych powoduje lepszy rozwój. Bylina osiąga do 50 cm wysokości, tworzy gęsty, zwarty pokrój o wzniesionej, mięsistej i rozgałęzionej łodydze oraz mięsistych liściach. Są one duże, niebieskozielone, pokarbowane i powycinane, umieszczone na ogonkach o długości od 5 do 15 cm. Dolne liście są duże, mają około 40 cm długości i około 30 cm szerokości.

Katran kwitnie przez całe lato

Katran kwitnie od maja do sierpnia, a jego kwiaty zapylane są przez pszczoły. Kwiaty zebrane są w kwiatostany, tworząc baldachogrona. Wyrastają na szypułkach o długości około 20 cm. Każdy kwiat składa się z 4 płatków o długości około 12 mm. Owocem jest łuszczynka zawierająca w górnej części jedno nasionko, dolna część jest pusta. Jesienią owocostany odrywają się od rośliny matecznej i roznoszone są przez wiatr. Nasiona katranu wysiewamy na przełomie września i października w dobrze uprawioną glebę. Wiosną rośliny przerywamy, zostawiając w odległości około 30–40 cm w rzędzie, lub siewki traktujemy jak rozsadę i wysadzamy w podobnej rozstawie na miejscu stałym, dobrze zasilonym przekompostowanym obornikiem lub kompostem.

Zjadamy młode ogonki liściowe

Częścią jadalną kapusty morskiej są bielone młode ogonki liściowe, które spożywa się jak szparagi lub kalafior. Do spożycia w formie surówek lub sałatek nadają się również młode, soczyste liście, bogate w wiele związków mineralnych i witaminę C. Wiosną młode rośliny przykrywamy kartonem lub wiadrem, by nie docierały do niej promienie słoneczne. Następuje szybki wzrost wydłużeniowy ogonków, ale bez zielonego barwnika. Pierwsze ogonki można zbierać po 2–3 latach uprawy, gdy kapusta się ładnie rozkrzewi.

Ta egzotyczna kapusta morska może zdobić nie tylko plaże Norwegii, ale też twój ogród

  • Ta egzotyczna kapusta morska może zdobić nie tylko plaże Norwegii, ale też twój ogród



Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Małgorzata Wyrzykowska

Widziałeś już nasze video "Dlaczego AgroUnia chce mieć posłów?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody