Kiedy najlepiej nawozić nasze zagony?
Po zbiorze warzyw, które już trafiły do piwnic czy kopców, dokładnie powinniśmy oczyścić zagony z resztek roślinnych i zastosować nawożenie mineralne z pominięciem azotu, który podamy wiosną pogłównie. Jeśli zagony były dobrze nawiezione nawozami organicznymi pod przedplon, z nawożenia mineralnego można zrezygnować.
Na stanowiskach, które są mniej żyzne, można zastosować nawozy organiczne w postaci dobrze rozłożonego kompostu, a dodatkowo nawożenie fosforowe i potasowe, czyli 20 g/m2 superfosfatu granulowanego potrójnego oraz 30 g/m2 soli potasowej 60-procentowej. Po zasileniu gleby należy ją przekopać na głębokość szpadla i wyrównać powierzchnię, starannie grabiąc i rozbijając grudy ziemi. Dobre wygrabienie ma na celu ograniczenie strat wilgoci, a także zapobiegnie gromadzeniu się wody w zagłębieniach. Zgromadzona woda może doprowadzić do obumierania wysiewanych nasion.
r e k l a m a
Stanowisko dla ozimych warzyw ochronić przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi
Wybrane stanowisko pod uprawę ozimin powinno być osłonięte od wiatrów, mieć wystawę południową, słoneczną, o glebie lekkiej, przepuszczalnej i zawierającej dużo substancji odżywczych. Najlepsze są stanowiska po roślinach nawożonych organicznie, po których w glebie pozostała próchnica. Należy pamiętać, żeby nie uprawiać roślin następczych z tej samej rodziny, gdyż grozi to chorobami bądź szkodnikami preferującymi tę grupę. Warto także pamiętać, że siew ozimy zawsze jest obarczony pewnym ryzykiem. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć, jakie warunki będą panowały zimą i czy będą sprzyjały nasionom znajdującym się w glebie, dlatego ilość nasion powinniśmy zwiększyć o 50% w porównaniu z ilością stosowaną przy siewie wiosennym.
Jakie preferencje glebowe ma marchew, a jakie pietruszka i koper?
Marchew preferuje gleby ciepłe, gliniasto-piaszczyste o dużej zawartości próchnicy. Na glebach ciężkich, łatwo się zaskorupiających, zwięzłych i kamienistych marchew nie może się prawidłowo rozwijać i tworzy zniekształcone korzenie.
Pietruszka dobrze plonuje na glebach głęboko uprawionych, żyznych, średnio zwięzłych i wilgotnych. Gleby lekkie, piaszczyste, jak i ciężkie są mało przydatne w jej uprawie. Na glebach ciężkich, niewystarczająco głęboko uprawionych, pietruszka korzeniowa ma tendencję do zniekształceń i tworzenia rozwidlonych korzeni. Podobnie jak marchwi, pietruszki nie uprawia się w pierwszym roku po oborniku.
Koper najlepiej rośnie na podłożu żyznym, umiarkowanie wilgotnym (długotrwała susza prowadzi do zamierania roślin), stanowisku ciepłym i osłoniętym od wiatrów. Bardzo źle mu na w miejscu zacienionym oraz zbytnio wilgotnym.
r e k l a m a
Polecane odmiany warzyw ozimych do grunt
Do jesiennej uprawy polecane są odmiany:
- marchwi – Ambrozja, Damco F1, Amsterdamska, Esprado F1, Karo F1, Laguna F1, Nantes F1, Nektarina F1, Kalina F1,
- pietruszki – Cukrowa,
- kopru – Lukullus, Ambrozja i Amat. Nasiona marchwi i pietruszki wysiewamy w rzędy odległe co 25–30 cm, koper w rzędy co 20 cm na głębokość 2 cm.
Małgorzata Wyrzykowska
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał na podstawie artykułu Małgorzaty Wyrzykowskiej pt. Nasiona marchwi, pietruszki i koperku nie boją się zimy w gruncie, który ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 45/2021 na str. 67.
Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.
Zdjęcie: Małgorzata Wyrzykowska