r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Koper włoski dla zdrowia i urody

Dom i Ogród ogród
Data publikacji 08.08.2020r.

Fenkuł – pod tą nazwą kryje się koper włoski, który znany jest z prozdrowotnych właściwości. Częścią jadalną są zgrubienia ogonków liściowych, tworzące cebulowate zgrubienie u podstawy rośliny.

r e k l a m a

Pędy i liście także są jadalne

Również pierzaste liście i pędy możemy stosować w kuchni, podobnie jak liście i pędy kopru ogrodowego. Tę roślinę uprawia się głównie w okolicach Morza Śródziemnego, ale z powodzeniem udaje się również w naszym klimacie. Po co sięgać na sklepowe półki po fenkuł niewiadomego pochodzenia, jeśli sami możemy go uprawiać.
Jest jedną z roślin poplonowych. Z siewu wcześniejszego niż w lipcu ma tendencję do wybijania w pędy kwiatostanowe. Uprawiamy go w drugim roku po oborniku, fosfor i potas stosujemy tuż przed siewem, a azot w dawce 5 g/m2 zaraz po wschodach. Fenkuł preferuje glebę zasobną w próchnicę, o odczynie zasadowym, stanowisko osłonięte od wiatrów, ciepłe.

Glebę spulchniać i podlewać

Wysiewamy nasiona w rzędy odległe co 30–40 cm, gdy koper wytworzy 2 liście, rośliny przerywamy, pozostawiając w rzędzie co 20 cm. Gdy zgrubienie osiągnie około 5 cm, obsypujemy je ziemią, dzięki czemu uzyskamy ogonki wybielone o delikatniejszym smaku. Aby szybciej uzyskać dorodne główki, glebę należy często spulchniać, a rośliny podlewać w czasie utrzymującej się suszy. Zbioru kopru dokonujemy, gdy zgrubienia osiągną wielkość pięści. Wykopujemy rośliny z ziemi i obcinamy korzenie tuż pod zgrubieniem. Liście natomiast obcinamy około 10 cm powyżej zgrubienia i przeznaczamy je na susz bądź drobno kroimy i mrozimy.       

Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Pixabay
 

Widziałeś już nasze video "Izydory 2020: zagłosuj na firmę przyjazną rolnikowi"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody