StoryEditorOgród

Mizuna, rukola i stewia – jak je uprawiać we własnym ogrodzie

22.05.2019., 17:05h
Nie od dziś wiadomo, że to, co trafia na stół z własnego ogrodu, jest zdrowsze. Wiemy, czym nawozimy rośliny, nie stosujemy chemii w nadmiarze, a to przekłada się na jakość.

Zamiast kupować, lepiej samemu wyhodować

Na rynku pojawiają się wciąż jakieś nowości. Spróbujmy zmienić swoje przyzwyczajenia i wprowadzić do ogrodu obok warzyw uprawianych od lat, mizunę, rukolę i stewię.

Mizuna – japońska musztarda

Na wysiew nasion jest już trochę późno, bo najlepiej, gdy trafiają do gleby do połowy maja. Teraz pozostaje nam zakup rozsady, ale o tę nietrudno, bo i w sklepach ogrodniczych, i na targach są dostępne. Jeśli jednak ktoś chce uprawiać mizunę od podstaw, podajemy kilka istotnych wskazówek. To roślina jednoroczna o bardzo małych wymaganiach, rośnie szybko i jest odporna na przymrozki. Nadaje się do uprawy zarówno w gruncie, jak i skrzynkach balkonowych. Należy do rodziny kapustowatych, jest bliską krewną kalarepy, brokułu, rzodkiewki.

Dorasta do 25 cm. Podczas kwitnienia pęd kwiato­stanowy osiąga czasem 100 cm wysokości. Warto zapamiętać, by użytkować ją przed kwitnieniem, gdyż później jej liście stają się niesmaczne. Ale gdy przekwitnie i zawiąże nasiona, zbierzmy je, by jesienią wysiać na kolejny plon. Kwiaty mizuny są żółte, podobne do kapusty, i nadają się do jedzenia.

Mizuna kiełkuj...
Pozostało 80% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 09:10