r e k l a m a

Partner serwisu

Myślisz o prezencie? Zainwestuj w „białe złoto”, czyli porcelanę!

Dom i Ogród Dom
Data publikacji 15.11.2018r.

Zastanawiasz się nad prezentem na święta? A może masz nieustannie dylemat co kupić cioci na imieniny, żonie na rocznicę ślubu czy dziecku chrzestnemu z okazji I Komunii Świętej albo bierzmowania? Nie mówiąc już o tak uroczystych wydarzeniach, jak ślub. Wszystkie te okazje łączy przynajmniej jedna rzecz – każda z nich zasługuje na prezent w postaci porcelany.

r e k l a m a

Niedoceniane piękno porcelany

Porcelana – coś, co wielu z nas kojarzy się z filiżanką, dzbankiem czy kilkoma talerzami po babci stojącymi często nie na widoku, ale gdzieś głębiej w witrynach. Tymczasem porcelana to jedna z piękniejszych i cenniejszych rzeczy, jakie przy sporym udziale natury produkuje od ponad 2000 lat człowiek.

Porcelana nadaje się na prezent między innymi dlatego, że niektóre z manufaktur od kilku stuleci produkują naczynia i przedmioty, o których powiedzieć można nie tylko „użytkowe”, ale jednocześnie to, że są dziełami sztuki. To oznacza, że zakup porcelany jest zwyczajnie inwestycją w sztukę, a tym samym przedmiot nie tylko nie traci na wartości, ale na niej z każdym rokiem zyskuje. Tak dzieje się z produktami m.in. z Miśni (Meissen) czy choćby rosyjskim Łomonosowem. Tę ostatnią manufakturę założyła w 1744 roku córka cara Piotra I, Elżbieta. Carska porcelana zdobiła stoły możnych i władców w Europie i na świecie. Dziś może być ozdobą także twojego stołu.


Fot. www.lomonosov-russia.com/
  • Ta filiżanka to ręcznie malowane dzieło sztuki. Pokryta jest niezwykle cennym i dekoracyjnym kobaltem oraz 24-karatowym złotem

Jak poznać dobrą porcelanę?

r e k l a m a

Pewnie pierwszą myślą, jaka przyszła ci do głowy, było: „nie dość, że drogie, to jeszcze nietrwałe”. Nic bardziej błędnego! Najwyższej klasy porcelana ma niezwykle dużą odporność na uszkodzenia. A już szczególną trwałość wykazuje ultracienka i przezroczysta porcelana kostna (po angielsku „bone china” – czyt. bołn czajna). Jak to możliwe? Otóż porcelanę taką tworzyło się z glinki kaolinowej z dodatkiem zmielonych kości zwierząt. Tak było do lat 50. XX wieku. Od tamtego czasu zamiast proszku kostnego dodaje się fosfaty wapnia, które okazują się dawać jeszcze większą trwałość. Szukasz dobrej porcelany? Ta najlepsza często nie jest śnieżnobiała, ale ma ciepły odcień. I przede wszystkim jest przezroczysta. Jeśli podniesiesz filiżankę i spojrzysz na nią „pod słońce”, w tej, która jest prawdziwym dziełem sztuki, zobaczysz prześwitujący wzór, którym pokryta jest po drugiej stronie. Produkty najlepszych manufaktur pokrywane są też ręcznie malowanymi wzorami, które najczęściej są zastrzeżone. Miśnia ma swoją kalinę, Rosenthal – róże, a Łomonosow – zjawiskową siatkę kobaltową. Wciąż zastanawiasz się nad prezentem? Zainwestuj w porcelanę. Tym bardziej, że – jak twierdzą znawcy – herbata z niej smakuje dużo lepiej.

Karolina Kasperek
(Fot. główne: Unsplash)

Widziałeś już nasze video "KORYTARZ RATUNKOWY to dziecinnie proste!"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody