StoryEditorOgród

Nawożenie pogłówne warzyw - jakie dawki?

08.06.2018., 18:06h
Co za dużo, to niezdrowo. Niektóre składniki pokarmowe dostarczone roślinom wiosną zostały już wykorzystane. Czas pomyśleć o pogłównym zasileniu upraw. Pogłównie dostarczamy przeważnie nawozów azotowych i potasowych.
Niedobór azotu, podstawowego makroskładnika plonotwórczego powoduje spadek plonu oraz zahamowanie rozwoju roślin. Poznamy go po jasnym zabarwieniu liści i łodyg, a także słabym pokroju roślin. Niekiedy zdarza się również, że liście zamierają, a owoce przedwcześnie opadają.

Drugim ważnym składnikiem wnoszonym pogłównie jest potas. Tego rośliny potrzebują najwięcej, bo to potas odpowiada za ich gospodarkę wodną, poprawia zdrowotność i jakość plonu oraz podnosi mrozoodporność gatunków wieloletnich. Owoce dobrze dokarmione potasem charakteryzują się lepszym smakiem, są słodsze, aromatyczniejsze, lepiej wybarwione i lepiej się przechowują.

Głodnym daj więcej

Niedobór potasu poznamy po charakterystycznych nieregularnych żółtych przebarwieniach na najstarszych liściach, które z czasem przybierają barwę rdzawoczerwoną, a potem zasychają i opadają. Czasem o niedoborze potasu przekonać się możemy podczas zbiorów. W przypadku pomidorów oznaką niedoboru jest zielona piętka, a u ogórków – wszelkie deformacje, zgrubienia, skrzywienia.

Rośliny o krótkim okresie wegetacji zadowolą się składnikami wniesionymi przedsiewnie. Do nich należą np. fasola, groch, rzodkiewka, sałata, a także cebula, czosnek, szpinak, bób, jarmuż, koper, rzodkiew, a nawet pietruszka czy skorzonera.



  • Dynia należy do roślin warzywnych o bardzo wysokim  zapotrzebowaniu na składniki pokarmowe i należy ją zasilać pogłównie aż 3 razy

W przypadku dyni, rabarbaru, późnej kapusty, kalafiora, brokułu, melona, oberżyny, ogórków, papryki, pomidorów, porów, selerów czy buraków ćwikłowych stosowanie zasilania roślin w trakcie wegetacji jest niezbędne. Wykonujemy je ok. 2–3 razy w odstępach 4-tygodniowych.

Przeciętnie do zasilania gatunków wymagających dodatkowych dawek jednorazowo stosujemy 35 g N na 10 m2, a jeśli rośliny są potasolubne (pomidor, papryka, ogórek), zastosujmy saletrę potasową (13,5% N, 46% K2O). Ale możemy używać też nawozów wieloskładnikowych uniwersalnych, np. Azofoski albo dopasowanych do gatunków uprawianych roślin, np. Bioponu do warzyw, a Agrecolu do pomidorów i papryki.

Wapń buduje, magnez odżywia

Równie ważnym składnikiem pokarmowym jest wapń. Ten pierwiastek reguluje pobieranie innych składników pokarmowych, wzmacnia odporność roślin na choroby, a także stanowi element budulcowy ścian komórkowych. Objawami niedoboru są deformacje i zasychanie najmłodszych liści lub wierzchołków wzrostu. Dzieje się tak najczęściej, kiedy podaliśmy zbyt dużo potasu.

Do najczęściej występujących chorób fizjologicznych przy niedoborze wapnia należy zgnilizna wierzchołkowa pomidora i papryki oraz gorzka plamistość jabłek. Może to być także zamieranie brzegów liści sałaty i kapusty pekińskiej. Ostatnie badania dowodzą, że niska zawartość wapnia prowadzi do opadania zawiązków owoców, a w późniejszym okresie – deformacji owoców.

Za budowę chlorofilu, czyli zielonego barwnika odpowiadającego za fotosyntezę, odpowiedzialny jest magnez, więc dbać musimy również o jego odpowiednią zawartość w glebie. Jego niedobory powodowane są przez nadmiar potasu i wapnia. Charakterystyczne cechy niedoboru ujawniają się na blaszkach liściowych żółknięciem międzynerwowym komórek. Przy czym nerwy pozostają nadal intensywnie zielone.


Dokarmiaj z rozwagą

Łatwo jest także przenawozić rośliny, a to jest niebezpieczne dla nich, jak i ludzi. Przenawożenie azotem to dużo azotanów w roślinach. Są one szkodliwe dla człowieka.

Tendencję do gromadzenia azotanów ma sałata, szpinak, rabarbar, buraki, marchew i rzodkiewka. Ten nadmiar daje gorszy smak, a korzeniowe źle się przechowują. Ponieważ susza wpływa na gromadzenie azotanów w roślinach, dobrym wyjściem jest częste nawadnianie i niedopuszczenie do przesuszenia gleby. Jeśli zauważymy niepokojące objawy nadmiaru, nie stosujmy kolejnego zasilania. Objawy nadmiaru azotu u roślin to wybujałość, nienaturalnie ciemnozielone liście, wiotkie części, podatność na choroby, a także słabe kwitnienie i owocowanie.



  • Po zastosowaniu i wymieszaniu z glebą wszystkich nawozów stałych, zagon podlejmy, by ułatwić roślinom pobór składników i odpowiednie ich wykorzystanie.

Wśród warzyw najsilniej reagujących na nadmierne dawki nawozów są rzodkiewka, sałata, bób, fasola, seler. Ujemnym skutkiem przenawożenia jest zachwianie właściwych proporcji między poszczególnymi składnikami pokarmowymi. Najlepszym i najczęściej spotykanym przykładem jest antagonizm potasu do magnezu. Nadmierne nawożenie potasem zmniejsza pobranie magnezu. Objawy nadmiaru potasu występują rzadko, ale jeśli istnieją, powodują deformację lub zamieranie stożków wzrostu.

Małgorzata Wyrzykowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 19:34