r e k l a m a

Partner serwisu

Niecodzienne warzywa

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 07.05.2014r.

Fenkuł, czyli koper włoski, skorzonera, szparagi, salsefia, kiwano, fasolnik, karczoch – to warzywa, które mogą zagościć w ogrodzie i przynieść wiele pożytku. W kilku słowach postaramy się przybliżyć cechy poszczególnych gatunków, a także najistotniejsze wskazówki, jak je uprawiać.

r e k l a m a

Koper włoski czyli fenkuł

Fenkuł – Ta mocno aromatyczna roślina z całym mnóstwem wartościowych składników odżywczych (głównie wit. C i potasu) jest znana pod nazwą koper włoski. Ma też dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. W zależności od odmiany zmienia się jej smak na ostrzejszy lub łagodniejszy, jednak zawsze jest wyczuwalny posmak i zapach anyżu. Fenkuł ma dość wysokie wymagania. Preferuje ziemie żyzne, zasobne i próchnicze, o lekko zasadowym odczynie. Stanowisko musi być zaciszne, ciepłe i słoneczne, poza tym nie znosi przesuszenia. Możemy go uprawiać z rozsady lub spróbować siewu wprost do gruntu, jednak dopiero po wiosennych przymrozkach (końcówka maja). Rozsadę możemy przygotowywać w kwietniu, a na miejsce stałe wysadzić z początkiem czerwca. Zbiory, w zależności od sposobu uprawy, przeprowadzamy od lipca do września (okres wegetacji dwa – trzy miesiące). Nadaje się do zapiekania, smażenia, a nawet nadziewania.


Skorzonera syci i smakuje

r e k l a m a

Skorzonera – Często jest nazywana wężymordem, zawiera sporo soli mineralnych, szczególnie żelaza i fosforu, a także w niewielkich ilościach witaminy C i z grupy B. W smaku przypomina szparagi, choć jest nieco ostrzejsza i słodsza. Podobnie też przyrządza się ją do spożycia. Po obraniu ze skóry, gotujemy w wodzie z cytryną i podajemy jako osobną jarzynę lub w sałatkach. Ważne, aby obieranie i zbiór wykonywać w rękawicach ochronnych, gdyż skórka wydziela mleczny sok (klei się jak żywica i bardzo brudzi ręce), który trudno się usuwa. To sycące i smaczne warzywo. Skorzonera jest rośliną dwuletnią. Uprawa rozpoczyna się wiosną, zbiór natomiast prowadzimy od października do listopada. Tworzy długie korzenie, a więc do zbioru należy używać wideł o długich zębach. Nie jest wrażliwa na niskie temperatury, ale oczekuje dobrze uprawionej, żyznej i próchniczej gleby oraz stałej wilgotności podłoża.


Czym jest kiwano?

Kiwano – Kształtem zbliżone jest do ogórka, lecz wypustki z kolcami są wydatniejsze i ostro zakończone. Zbiór i przechowywanie tego warzywa (do pół roku) są kłopotliwe, gdyż kolce kaleczą sąsiednie owoce, co może prowadzić do ich gnicia. Kiwano bardzo dobrze gasi pragnienie, w smaku przypomina melon z bananem i nutką kiwi. W wymaganiach podobne do ogórka, tworzy roślinę płożącą lub pnącą. Można je prowadzić na niskich podporach. Preferuje stanowiska ciepłe, osłonięte od wiatrów i wilgotne.


Fasolnik źródłem wielu witamin

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Ogród warzywny przy domu

Ogród warzywny przy domu

Płacisz tylko

15,20 zł

Cena regularna 19,00 zł

SPRAWDŹ

Fasolnik chiński to roślina pnąca o długich strąkach. Kwitnie na fioletowo lub niebiesko, co stanowi walor dekoracyjny. Strąki fasolnika możemy spożywać w postaci świeżej bądź gotowanej. Zawierają dużo białka, skrobi, wit. z grupy B, witaminy A, C, D oraz wapń, fosfor, sód, magnez. Charakteryzuje się bezwłóknistymi strąkami, osiągającymi nawet do 60 cm długości. Ze względu na swoją wysoką ciepłolubność wymaga zacisznego, słonecznego zakątka o podłożu lekkim i przepuszczalnym. Siejemy go w rozstawie 80 × 40 oraz zapewniamy podpory. Roślina owocuje już w lipcu i aż do pierwszych przymrozków można dokonywać zbioru strąków, występujących także w barwie purpurowej.

Fasolnik egipski jest przede wszystkim uprawiany ze względu na swoje cechy dekoracyjne. Warto skorzystać z tej zalety pnącza i obsadzić nim np. altanę, pergolę, a nawet zaprosić na balkon. O jego strojności stanowią trójpalczaste liście, długie groniaste kwiaty w barwie fioletowej, purpurowej lub białej, osiągające nawet do 30 cm długości. Kwitnie od czerwca do września. Po przekwitnięciu kwiatów ukazują się szerokie strąki z kolorowymi nasionami, z czasem przebarwiające się na czerwonofioletowe. Fasolnik jest jadalny. Pnącze osiąga wysokość nawet ok. 3 m. Lubi ciepło i najlepiej rośnie w zacisznych, ciepłych i nasłonecznionych zakątkach, choć poradzi sobie także na lekko zacienionym stanowisku. Preferuje podłoże lekkie, przepuszczalne. Nasiona wysiewamy w drugiej połowie maja, wprost do gruntu, w rozstawie 30–50 cm.

Jakie wymagania ma karczoch?

Jest rośliną przypominającą wielki oset. Jego częściami jadalnymi są zgrubiałe dno kwiatowe i dolne partie listków okrywowych. Wymaga stanowiska ciepłego, zacisznego i słonecznego, preferuje glebę żyzną, próchniczą, niekwaśną i zasobną w wilgoć. Możemy go rozmnażać przez wysiew nasion do doniczek lub po 20 maja bezpośrednio do gruntu, sadząc po dwa – trzy nasionka w odległości ok. 80 cm. Gdy wyrosną, zostawiamy jedną najsilniejszą roślinę, a pozostałe dwie wycinamy. W celu uzyskania dobrych zbiorów karczochy podlewamy i przycinamy, pozostawiając na każdej roślinie po trzy pędy, a na każdym po dwa – trzy pąki kwiatowe. Resztę usuwamy. Zbioru przy siewie wprost do gruntu dokonujemy w sierpniu i wrześniu, gdy pąki są dobrze wyrośnięte, ale zanim zaczną się rozwijać. Pędy kwiatowe ścinamy na ok. 10 cm pod dnem kwiatowym. Karpy po ścięciu części nadziemnych możemy pozostawić na zimę w gruncie, przykryte słomą i przysypane ziemią na grubość ok. 20 cm bądź wykopać i przenieść do piwnicy, a wiosną – odcinać odrosty, ukorzenić je i posadzić, by wydały nowe przyrosty i pąki kwiatowe.

Małgorzata Wyrzykowska 

Zdjęcie: Małgorzata Wyrzykowska

Widziałeś już nasze video "Izydory 2020: zagłosuj na firmę przyjazną rolnikowi"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody