StoryEditorOgród

Ogródek pięknie pachnący, choć jednoroczny

24.03.2021., 12:03h
W poprzednim numerze opisaliśmy uprawę ziół wieloletnich. W tym zajmiemy się uprawą roślin ziołowych i przyprawowych jednorocznych. Pod zioła aromatyczne dobrze jest przeznaczyć stanowiska blisko miejsca wypoczynku, by móc cieszyć się ich aromatem podczas wieczornego relaksu, ale możemy też posadzić je w misach czy pojemnikach ustawionych na tarasie.

Warto posiać majeranek i pietruszkę

Majeranek jest rośliną dorastającą do 30–50 cm, o drobnych listkach i intensywnym zapachu. Wymaga gleby pulchnej, bogatej w składniki pokarmowe, stanowiska słonecznego, niezbyt suchego. Rozstawa roślin w gruncie powinna wynosić 30 × 40 cm. Ponieważ majeranek rośnie wolno, warto jesienią przesadzić go do doniczek i uprawiać nadal w domu. Bazylię pospolitą i wiele jej kolorowych, aromatycznych odmian wysiewamy do pojemników w domu lub do ciepłego inspektu, a w drugiej połowie maja wysadzamy do gruntu w rozstawie 30 × 40 cm. Roślina dorasta do 50 cm wysokości. Wymaga stanowisk ciepłych, słonecznych, gleby pulchnej i zasobnej w składniki pokarmowe, a także podlewania w okresach suszy. Nie należy moczyć liści podczas nawadniania. Cząber ogrodowy dorasta do 40 cm wysokości, kwitnie na niebiesko, jasnoczerwono lub biało – w zależności od odmiany. Nasiona wysiewamy do pojemników, lekko przykrywając je ziemią. Pod koniec maja lub w czerwcu rozsadę wysadzamy na miejsce stałe w stanowiska słoneczne, glebę dobrze spulchnioną. 

Pietruszka to warzywo, które również warto uznać za zioło i to mocno aromatyc...
Pozostało 70% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 19:35