Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Pędzenie warzyw - sposób na wydłużenie ich świeżości w domu

Natalia Marciniak-Musiał
Kategoria: Dom i Ogród
Pędzenie warzyw - sposób na wydłużenie ich świeżości w domu
Dom i Ogród ogród
Data publikacji 11.12.2021r.

Już w grudniu możemy rozpocząć tak zwane “pędzenie warzyw”. Dzięki temu będziecie mieć pod ręką świeże i ekologiczne witaminy. Na czym polega pędzenie warzyw? Jakie są zasady pielęgnacji pędzonych warzyw?

r e k l a m a

​Jakie rośliny nadają się do pędzenia?

Pędzenie to zmuszanie roślin do wzrostu jesienią i zimą, czyli poza okresem ich normalnej wegetacji. Dodatkową zaletą jest fakt, że wzrost większości pędzonych roślin odbywa się przy ograniczonej intensywności światła., choć odbywa się kosztem zgromadzonych w korzeniach i cebulach w czasie wegetacji substancji zapasowych.

Warzywa i zioła pędzone w okresie jesienno-zimowym to zarówno źródło witamin i przypraw, ale także ciekawa dekoracja kuchennego okna.

Spośród roślin przyprawowych do pędzenia nadają się:

  • czosnek,
  • cykoria podróżnik,
  • estragon,
  • hyzop,
  • lubczyk,
  • mięta,
  • pietruszka,
  • seler,
  • siedmiolatka,
  • szczaw
  • szczypiorek.

Jak pędzić szczypiorek i natkę?

Stary, wypróbowany sposób naszych babć polega na tym, by wykorzystać zapasy nagromadzone przez rośliny w korzeniach czy cebulach i skłonić je do wytwarzania jadalnych liści przez całą jesień i zimę.

Organem spichrzowym pietruszki jest korzeń. Taki korzeń posadzony w doniczce i regularnie podlewany, będzie wypuszczał  natkę.W taki sposób wyrosła nać jest delikatniejsza w smaku, niż ta z ogrodu, ponieważ ze względu na niedobór światła jest trochę wyciągnięta. Odpowiednim podłożem może być piasek zmieszany z ziemią uniwersalną. Sadzimy go w taki sposób, by kilka górnych centymetrów wystawało ponad podłoże, a więc doniczka powinna być wysoka. 

Postarajmy się o długi i gruby korzeń, ponieważ jest on bogaty w substancje zapasowe. I - co bardzo ważne - nie powinien mieć ściętej główki, ponieważ to z tego miejsca wyrastają liście.

Niestety w sklepach często sprzedawana jest pietruszka starannie przyciętą, właśnie po to, aby nie wypuszczała zieleniny i nie traciła swej masy. Dlatego lepiej rozejrzeć się za nią na jakimś bazarku albo spróbujmy wyprosimy od kogoś, kto uprawia warzywa.

Jak przebieg​a pielęgnacja pędzonej pietruszki?

  • Nie wolno podlewać zbyt obficie, aby korzeń nie zgnił.
  • Rośliny ustawiamy jak najbliżej okna, raczej w chłodnym miejscu (w cieple szybciej się wyeksploatują).

    Do pędzenia nadają się zarówno cebula i czosnek

    Do pędzenia można wykorzystać duże zdrowe cebule z gąbczastymi szyjkami, które nie nadają się do przechowywania ani do handlu. Podobnie jak szczypiorek można sadzić do doniczek, skrzynek, różnego rodzajów pojemników. W zależności od wielkości cebul sadzi się je w rozstawie 6-8 x 6-8 cm na głębokość ¾ długości cebul.

    Pędzona cebula nie wymaga specjalnego podłoża i nawożenia, ponieważ korzysta ze zgromadzonych substancji zapasowych zgromadzonych w cebulach. Do wytworzenia systemu korzeniowego konieczne jest utrzymanie temperatury w zakresie 9-12°C, a w okresie wzrostu szczypioru 20-25°C. W okresie pędzenia cebula wymaga umiarkowanego podlewania i częstego wietrzenia.

    Szczypior zbiera się, gdy osiąga ok. 30-40 cm długości. Pędzenie cebuli trwa w zależności od warunków uprawy 3–4 tygodnie. Z 1 m2 uprawy można uzyskać ok. 8-20 kg.

    Do pędzenia czosnku nadają się duże i grube ząbki lub główki bez suchych łusek okrywających. Sadzi się je na głębokość 2/3 wysokości. W okresie pędzenia czosnek wymaga dostępu światła i umiarkowanego podlewania. Szczypior nadaje się do zbioru, gdy szczypior osiągnie długość 20 cm.

      Dzięki pędzeniu warzyw cieszymy się świeżą, ekologiczną, niczym nie pryskaną, nienawożoną zieleniną przez całą zimę.

      Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

      Zdjęcie: Pixabay

      r e k l a m a

      Widziałeś już nasze video "Do piernika! Weź udział w konkursie piernikowym TPR"?

      r e k l a m a

      r e k l a m a

      r e k l a m a

      Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

      Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
      Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

      Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
      (szczegóły w Polityce Prywatności).

      Drogi Użytkowniku!

      Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody