r e k l a m a

Partner serwisu

Przepiękny dereń kousa – jak go sadzić, ciąć i pielęgnować?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 03.04.2021r.

Dla tych, którzy lubią nowości i ciekawostki ogrodnicze, atrakcją może okazać się dereń kousa. Pięknie wygląda podczas kwitnienia, rodzi jadalne owoce, a jesienią przebarwia się na czerwono. Jak go posadzić i jak przycinać? Jakie ma owoce?

Czytasz 3 z 3 darmowych artykułów
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Aby przeczytać więcej

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Dereń kousa może być jako krzew i jako drzewko

W zależności od tego, jak będziemy go prowadzić, może mieć formę krzewiastą o wysokości do 3 m i takiej też szerokości, lub formę drzewiastą o mniejszej szerokości, lecz wysokości do 5 m.
Dereń kousa zakwita w maju lub na początku czerwca i wówczas wygląda bajecznie, choć to nie kwiaty dodają mu uroku, bo są malutkie i niepozorne, ale znajdujące się poniżej cztery podsadki lub liście przykwiatkowe (noszą wiele nazw) w kolorze białym lub różowym.

Dereń kousa przypomina owoc maliny

Z kwiatów tworzą się jadalne owoce, dojrzewające we wrześniu i październiku. Owoce przypominają trochę owoc maliny czy truskawki, są kuliste, czerwone, o średnicy do 4 cm. Pod dość twardą skórką znajduje się żółtopomarańczowy miąższ o budyniowej konsystencji i słodkim smaku. Zważywszy na stopniowe dojrzewanie owoców, jest szansa na rozciągniętą w czasie bieżącą konsumpcję prosto z krzaka.

Dereń kousa - cięcie jest bardzo proste

r e k l a m a

Jest to roślina, która sama przybiera ładny pokrój. Cięcie ograniczamy do usuwania gałązek uszkodzonych, chorych, suchych bądź zbytnio się rozrastających i cieniujących rośliny sąsiednie. Zatem jeśli zależy nam na formie krzewiastej, nie ingerujemy.
Jeżeli chcemy uzyskać formę drzewiastą, musimy ją ukształtować przez odpowiednie cięcie. Warto dodać, że jest to roślina mrozoodporna. Lepiej jednak przez pierwsze 3 lata uprawy zabezpieczać dolne jej partie, a nawet okrywać agrowłókninowym kapturem.

Sadzenie derenia kousa – kiedy i gdzie najlepiej go sadzić?

Niezależnie od tego, w jakim charakterze uprawiamy dereń kausa, sadzimy go na stanowisku słonecznym, choć lekko zacienione również toleruje. Ważne, by było osłonięte od wiatrów. Ponieważ najczęściej rośliny sprzedawane są w doniczkach, ich sadzenie możemy przeprowadzać przez cały rok, z pominięciem miesięcy zimowych. Z odkrytym korzeniem sadzimy dereń od października do wystąpienia mrozów, a wiosną – do końca kwietnia, czyli w okresie bezlistnym.
Jesienią są lepsze warunki do przyjęcia z uwagi na odpowiednią wilgotność. Często występujące susze wiosenne utrudniają ukorzenianie.
Dereń nie lubi ani gdy jest za sucho, ani gdy za mokro. Jesienią również mamy okazję spotkać rośliny owocujące i zapoznać się z walorami smakowymi ich owoców. Warto również zapytać ogrodnika o polecane odmiany w zależności od regionu, w którym dereń będzie uprawiany.

Dereń kousa ma bardzo dekoracyjne kwiaty, a także smaczne i ciekawe owoce

  • Dereń kousa ma bardzo dekoracyjne kwiaty, a także smaczne i ciekawe owoce

Sadzenie dereni kousej – jakie stanowisko wybrać?

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Kamizelka damska - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Kamizelka damska - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

119,00 zł

Cena regularna 199,00 zł

SPRAWDŹ

Roślina preferuje glebę o pH 5,5–6,5, przepuszczalną, wilgotną, ale bez zastoisk wodnych, o dużej zawartości próchnicy i składników pokarmowych. W celu poprawienia warunków glebowych stanowisko zasilamy kompostem, ciężkie gleby mieszamy z piaskiem, spulchniamy, a po posadzeniu ściółkujemy, aby powstrzymać parowanie wody prowadzące do zaskorupiania. Roślinę sadzimy w dołki o szerokości 70 × 70 cm i głębokości około 50 cm.

Na dno dołka sypiemy warstwę dobrej, żyznej ziemi, dodajemy kompost lub przekompostowany obornik, trochę gleby słabszej dla lepszej przepuszczalności i wszystkie składniki mieszamy. Umieszczamy bryłę korzeniową na podłożu tak, by była równo z ziemią bądź lekko ponad. Nie należy sadzić zbyt głęboko. Pielęgnacja gleby wokół rośliny polega na płytkim spulchnianiu, odchwaszczaniu i stosowaniu ściółki z uwagi na płytko rozpościerające się korzenie.


Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Małgorzata Wyrzykowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody