StoryEditorOgród

Rukola, roszponka i mizuna – jak je uprawiać we własnym ogrodzie?

21.04.2021., 11:04h
W każdym dużym sklepie spożywczym dostępne są różne warzywa liściowe, lecz więcej czerpiemy satysfakcji, gdy wyhodujemy je sami. Nie jest to wielka sztuka, gdy zna się podstawowe potrzeby i je zaspokoi. Do najczęściej uprawianych należą sałata, szpinak, szczaw, boćwina czy cykoria, ale warto również sięgnąć po mizunę, rukolę lub roszponkę.

Rukola jest łatwa w uprawie

Rukola, zwana również rokiettą, jest rośliną jednoroczną o głęboko i ostro powycinanych liściach zebranych w rozetę. W smaku są lekko piekące i ostre.
Rukola jest łatwa w uprawie. Preferuje stanowisko słoneczne, ale w lekko zacienionym również daje sobie radę. Lubi glebę przepuszczalną, żyzną, o odczynie obojętnym. Ponieważ należy do rodziny kapustnych, należy unikać stanowisk po wcześniej uprawianych roślinach z tej grupy. Szybko rośnie i po około 3 tygodniach można już ją zbierać, a zatem nadaje się doskonale na przedplon, jak i poplon.

Nasiona wysiewamy w rzędy odległe co 30 cm od końca marca, bo odporna jest na chłody, aż do września w co 3-tygodniowych odstępach, by korzystać z niej systematycznie przez cały sezon w miarę dorastania. Po upływie tygodnia od wysiewu pojawią się siewki, które należy przerwać, pozostawiając pojedyncze rośliny w odstępach 6-centymetrowych.
Wyrwanych roślin nie wyrzucamy, lecz albo flancujemy w innym miejscu, albo wykorzystujemy do potraw.

Roszponka nie znosi przesadzania

Roszponka, roszpunka, repontynka – pod takimi nazwami można spotkać tę jednoroczną roślinę o ...

Pozostało 68% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 14:20