Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Rukola, roszponka i mizuna – jak je uprawiać we własnym ogrodzie?

Natalia Marciniak-Musiał
Kategoria: Dom i Ogród
Rukola, roszponka i mizuna – jak je uprawiać we własnym ogrodzie?
Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 24.04.2021r.

W każdym dużym sklepie spożywczym dostępne są różne warzywa liściowe, lecz więcej czerpiemy satysfakcji, gdy wyhodujemy je sami. Nie jest to wielka sztuka, gdy zna się podstawowe potrzeby i je zaspokoi. Do najczęściej uprawianych należą sałata, szpinak, szczaw, boćwina czy cykoria, ale warto również sięgnąć po mizunę, rukolę lub roszponkę.

r e k l a m a

Rukola jest łatwa w uprawie

Rukola, zwana również rokiettą, jest rośliną jednoroczną o głęboko i ostro powycinanych liściach zebranych w rozetę. W smaku są lekko piekące i ostre.
Rukola jest łatwa w uprawie. Preferuje stanowisko słoneczne, ale w lekko zacienionym również daje sobie radę. Lubi glebę przepuszczalną, żyzną, o odczynie obojętnym. Ponieważ należy do rodziny kapustnych, należy unikać stanowisk po wcześniej uprawianych roślinach z tej grupy. Szybko rośnie i po około 3 tygodniach można już ją zbierać, a zatem nadaje się doskonale na przedplon, jak i poplon.

Nasiona wysiewamy w rzędy odległe co 30 cm od końca marca, bo odporna jest na chłody, aż do września w co 3-tygodniowych odstępach, by korzystać z niej systematycznie przez cały sezon w miarę dorastania. Po upływie tygodnia od wysiewu pojawią się siewki, które należy przerwać, pozostawiając pojedyncze rośliny w odstępach 6-centymetrowych.
Wyrwanych roślin nie wyrzucamy, lecz albo flancujemy w innym miejscu, albo wykorzystujemy do potraw.

Roszponka nie znosi przesadzania

Roszponka, roszpunka, repontynka – pod takimi nazwami można spotkać tę jednoroczną roślinę o jadalnych liściach. Niewielką, bo dorastającą do 10, czasem 15 cm wysokości, zrywa się w całości, tzn. całą rozetę liści, ale zjada się ją bez korzonków.
Na dobrze uprawionej, żyznej ziemi rośnie bujnie. Gdy podłoże jest słabej jakości, jałowe, rozety są drobne, a liście gorszej jakości.
Ponieważ roszponka nie znosi przesadzania, wysiewamy ją bezpośrednio do gruntu. Wystarczy posiać ją raz, by w kolejnych latach sama się wysiewała. Do zbioru nadaje się tylko młoda, a kwiaty – jedynie w pierwszej fazie kwitnienia.

Najlepszymi terminami wysiewu jest wczesna wiosna albo czas od końca lipca do października. Roszponka jest mrozoodporna, dlatego nie przeszkadza jej siew już w marcu. Nasiona wysiewamy w rzędy co 25 cm na głębokość około 1 cm w ziemię żyzną, nawiezioną kompostem. Pierwsze listki pojawiają się po upływie około tygodnia. Dobrze przerwać rośliny, pozostawiając odległości około 6 cm. Wyrwane przeznaczamy do potraw.
Gdy roszponka przerośnie i nie nadaje się do spożycia, warto ją wyrwać i zrobić z niej gnojówkę, która ma właściwości odstraszające drutowce i ślimaki, a także podlać kompost dla szybszej fermentacji.

Mizunę (musztardowiec japoński) można zbierać już po 2-3 tygodniach od siewu

Mizuna pozbawiona jest ostrych, pikantnych nut. Przypomina młodą kapustę pekińską. Jest to roślina z rodziny kapustnych od wieków uprawiana w Chinach. Jej postrzępione ostro liście, w zależności od odmiany zielone bądź fioletowe, przypominają z wyglądu rukolę, ale w smaku są delikatniejsze i stanowią dodatek do sałatek o mniej wyrazistym smaku. Jadalne są zarówno liście, jak i kwiaty, choć w czasie kwitnienia liście stają się niesmaczne.

Ma niewielkie wymagania glebowe – wystarczy jej przeciętna ziemia, lecz lepiej rośnie i tworzy więcej masy zielonej na stanowisku zaprawionym kompostem. Preferuje słońce lub lekki półcień. Mizunę wysiewamy w kwietniu do pierwszych dni maja lub od sierpnia do początku września, wprost na miejsce stałe. Szybko wschodzi, a do zbioru nadaje się już po 2–3 tygodniach od wysiewu.

Mizuna jest rośliną jednoroczną o jadalnych liściach i kwiatach

  • Mizuna jest rośliną jednoroczną o jadalnych liściach i kwiatach


Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie:  Małgorzata Wyrzykowska

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody