r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Sałata rzymska – uprawa, nawożenie, odmiany

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 19.04.2020r.

Sałata rzymska ma podobne wymagania klimatyczne i glebowe jak sałata głowiasta, przez co preferuje się do jej uprawy gleby lekkie, bogate w próchnice, z drugiej strony sałata rzymska źle reaguje na zasolone gleby a także przenawożenie azotem.

r e k l a m a

Sałata rzymska jest blisko spokrewniona z sałatą głowiastą. Różni się od niej kształtem liści i główki. Liście tworzą zwarte wydłużone główki lub luźną rozetę. Sałata głowiasta i rzymska mają podobną wartość biologiczną, lecz w smaku ta druga jest znacznie ostrzejsza. Przyrządza się ją tak samo jak inne sałaty, przy czym smakuje lepiej na ostro. Możemy również podawać ją gotowaną jak kapustę włoską, przyprawiając gałką muszkatołową.

Sałata rzymska preferuje lekkie, bogate w próchnice gleby

Wymagania klimatyczne i glebowe ma takie same jak sałata głowiasta. Najlepsze do jej uprawy są gleby lekkie, bogate w próchnicę, o dobrej przepuszczalności. Nie lubi stanowiska o pH poniżej 6,5. Produkcja rozsady trwa około 4 tygodni, a nasiona powinno się wysiewać mniej więcej w połowie kwietnia, ale możemy stosować siew sukcesywny i wówczas wysiewamy do połowy lipca...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody