Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Skrzyp zwalcza choroby grzybowe, mszyce czy przędziorki. Jak przygotować preparat?

Skrzyp zwalcza choroby grzybowe, mszyce czy przędziorki. Jak przygotować preparat?
Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 30.06.2019r.

Skrzyp jest jedną z najstarszych roślin na świecie – obok paproci i widlaka – pochodzącą sprzed ok. 320 milionów lat, kiedy to rósł jako potężne drzewo. Jest bardzo uciążliwym chwastem i trudno go wyplenić. Łatwo się rozmnaża z kawałków korzeni, które pocięte podczas prac polowych wypuszczają nowe rośliny.

r e k l a m a

Skrzyp polny - uznany w ziołolecznictwie i kosmetyce

W Polsce występuje kilka gatunków skrzypu, lecz tylko polny ma dla nas znaczenie. Stosuje się go w ziołolecznictwie, kosmetyce, a także w ochronie roślin. Podczas odchwaszczania roślin uprawnych nie wyrzucajmy pędów skrzypu, bo szkoda by było zaprzepaścić korzyści, jakie daje jego stosowanie. 

Naturalna broń w walce z wieloma szkodnikami i chorobami

Deszczowa pogoda, ale też poranna rosa sprzyjają rozwojowi chorób grzybowych. W walce z nimi nieocenione są preparaty ze skrzypu, które są bogate w kwas krzemowy, a to niezwykły oręż w ręku ogrodnika przeciwko chorobom i szkodnikom.
Maceratami skrzypowymi możemy zwalczać takie choroby jak:
  • ryzoktonioza,
  • mączniak prawdziwy,
  • parch jabłoni i gruszy,
  • mączniaki rzekome,
  • rdze,
  • szarą pleśń,
  • septoriozę
  • kiłę kapusty
  • kędzierzawość liści brzoskwini
  • zarazę ziemniaczaną na pomidorach.
Latem rozwija się i atakuje wiele szkodników takich jak:
  • mszyce,
  • tarczniki,
  • miseczniki
  • przędziorki.
Maceraty doskonałe są również do podlewania upraw.


Z jakich pędów najlepiej zrobić preparat ze skrzypu?

Ziele skrzypu zbiera się od początku lipca do końca sierpnia – wówczas zawiera najwięcej krzemionki. Trzeba również pamiętać, że nie wszystkie pędy skrzypu nadają się na surowiec zielarski. Zbieramy jedynie pędy płonne, czyli z pominięciem pędów zarodnikonośnych. Samodzielne przygotowanie preparatów takich jak gnojówka fermentująca, gnojówka przefermentowana, wyciąg i wywar, napar, jest pracochłonne. Jedne z nich, np. napar i wywar, należy zużyć zaraz po przygotowaniu, inne mogą postać, a nawet powinny, takie jak gnojówka (ma przykry zapach). Ale mimo wszystko opłaca się włożyć trochę trudu, by nie sięgać po chemię. Ziele skrzypu możemy również ususzyć w przewiewnym miejscu i stosować go przez cały rok w miarę potrzeby.

Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcia: Pixabay

Widziałeś już nasze video "W nowym TPR: rząd żre i baluje, a rolnik bankrutuje"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody