Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 12 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Skrzyp zwalcza choroby grzybowe, mszyce czy przędziorki. Jak przygotować preparat?

Skrzyp zwalcza choroby grzybowe, mszyce czy przędziorki. Jak przygotować preparat?
Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 30.06.2019r.

Skrzyp jest jedną z najstarszych roślin na świecie – obok paproci i widlaka – pochodzącą sprzed ok. 320 milionów lat, kiedy to rósł jako potężne drzewo. Jest bardzo uciążliwym chwastem i trudno go wyplenić. Łatwo się rozmnaża z kawałków korzeni, które pocięte podczas prac polowych wypuszczają nowe rośliny.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Skrzyp polny - uznany w ziołolecznictwie i kosmetyce

W Polsce występuje kilka gatunków skrzypu, lecz tylko polny ma dla nas znaczenie. Stosuje się go w ziołolecznictwie, kosmetyce, a także w ochronie roślin. Podczas odchwaszczania roślin uprawnych nie wyrzucajmy pędów skrzypu, bo szkoda by było zaprzepaścić korzyści, jakie daje jego stosowanie. 

Naturalna broń w walce z wieloma szkodnikami i chorobami

Deszczowa pogoda, ale też poranna rosa sprzyjają rozwojowi chorób grzybowych. W walce z nimi nieocenione są preparaty ze skrzypu, które są bogate w kwas krzemowy, a to niezwykły oręż w ręku ogrodnika przeciwko chorobom i szkodnikom.
Maceratami skrzypowymi możemy zwalczać takie choroby jak:
  • ryzoktonioza,
  • mączniak prawdziwy,
  • parch jabłoni i gruszy,
  • mączniaki rzekome,
  • rdze,
  • szarą pleśń,
  • septoriozę
  • kiłę kapusty
  • kędzierzawość liści brzoskwini
  • zarazę ziemniaczaną na pomidorach.
Latem rozwija się i atakuje wiele szkodników takich jak:
  • mszyce,
  • tarczniki,
  • miseczniki
  • przędziorki.
Maceraty doskonałe są również do podlewania upraw.


Z jakich pędów najlepiej zrobić preparat ze skrzypu?

r e k l a m a

Ziele skrzypu zbiera się od początku lipca do końca sierpnia – wówczas zawiera najwięcej krzemionki. Trzeba również pamiętać, że nie wszystkie pędy skrzypu nadają się na surowiec zielarski. Zbieramy jedynie pędy płonne, czyli z pominięciem pędów zarodnikonośnych. Samodzielne przygotowanie preparatów takich jak gnojówka fermentująca, gnojówka przefermentowana, wyciąg i wywar, napar, jest pracochłonne. Jedne z nich, np. napar i wywar, należy zużyć zaraz po przygotowaniu, inne mogą postać, a nawet powinny, takie jak gnojówka (ma przykry zapach). Ale mimo wszystko opłaca się włożyć trochę trudu, by nie sięgać po chemię. Ziele skrzypu możemy również ususzyć w przewiewnym miejscu i stosować go przez cały rok w miarę potrzeby.

Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcia: Pixabay

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody