r e k l a m a

Partner serwisu

Sprawnie, gładko i bezpiecznie. Czyli jak przygotować drewno na opał?

Dom i Ogród
Data publikacji 20.11.2015r.

Do zimy jeszcze daleko, aby jednak móc cieszyć się długimi wieczorami przy kominku i ciepłem w domu, musimy już teraz pomyśleć o przygotowaniu drewna na opał. Jeśli zajmiemy się tym wystarczająco wcześniej drewno zdąży wyschnąć, przez co my w pełni wykorzystamy jego potencjał energetyczny. Przed przystąpieniem do pracy warto zadbać o swoje bezpieczeństwo, wybrać odpowiedni rodzaj drewna oraz użyć właściwych narzędzi.

r e k l a m a

Jaki rodzaj drewna wybrać?

Drewno opałowe powinno być przede wszystkim zdrowe, wolne od smół i żywic. Największą wartość opałową ma drewno liściaste. Drzewa takie jak buk, brzoza i dąb to gatunki, które długo się palą i wytwarzają najwyższą temperaturę. Gatunki iglaste nie nadają się do palenia w piecu ani kominku, ponieważ wytwarzają dużo dymu i sadzy. Jeśli jednak z jakiś powodów mamy już przygotowane drewno iglaste dobrym pomysłem będzie wymieszanie go z gatunkami liściastymi. Aby uzyskać jak największą wartość opałową drewna, należy je sezonować od roku do dwóch lat. Zaraz po ścięciu drewno ma w sobie od 50 do 70% wody, po sezonowaniu jego wilgotność spada do 15-20%. Drewno z dużą zawartością wody daje mało ciepła, źle się pali i dymi.

Bezpieczeństwo pracy

Cięcie i rąbanie drewna to czynności niebezpieczne, to także praca, przy której łatwo o kontuzję. Pilarki łańcuchowe bardzo ułatwiają i przyspieszają pracę, ale w pewnych okolicznościach mogą być groźne dla użytkownika. Dlatego bardzo ważne jest, aby przed przystąpieniem do pracy zaopatrzyć się w odpowiednią odzież ochronną. Podstawowym wyposażeniem powinny być spodnie z wkładką chroniącą nasze ciało przed zranieniem. Oprócz tego powinniśmy pamiętać o okularach ochronnych, aby żaden odłamek drewna nie uszkodził nam oczu i ochronnikach słuchu pochłaniających hałas. Uzupełnieniem stroju będą solidne, zabudowane buty i rękawice ochronne.

Odpowiednie narzędzia

Wybór odpowiedniego sprzętu ma kluczowe znaczenie dla wydajności i bezpieczeństwa pracy. Do przygotowania drewna na opał potrzebować będziemy pilarki, aby pociąć drewno i siekiery, aby je porąbać.

„Osoby niedoświadczone, które miały niewielki kontakt z pilarką, powinny wybrać sprzęt o niższej mocy silnika i mniejszych rozmiarach. Prace przydomowe takie jak cięcie drewna znacznie ułatwi pilarka o niskim poziomie drgań uchwytów, łatwym rozruchu i dobrym wyważeniu. Warto też zwrócić uwagę na różne systemy, które zwiększają bezpieczeństwo pracy jak hamulec bezwładnościowy, który zapobiega skutkom odbicia maszyny.” - powiedział Jerzy Banaszczyk, ekspert firmy Husqvarna

Do kolejnego etapu pracy potrzebna będzie siekiera, ważne, aby jej głowica lekko wchodziła i skutecznie rozłupywała drewno, a ciężar był rozłożony tak, aby przyśpieszał cięcie. Stąd dużym powodzeniem cieszą się siekiery o głowicach powlekanych materiałem zmniejszającym tarcie w drewnie i specjalnej geometrii ułatwiającej łupanie.

Przechowywanie drewna 

Drewno należy składować przez okres minimum roku. Najlepiej w  miejscu suchym i zadaszonym, aby nie dopuścić do procesu gnicia. Porąbane drewno powinno mieć zapewnioną odpowiednią wentylację i przewiew. Dzięki właściwemu przechowywaniu drewna będziemy mogli w pełni wykorzystać jego wartość opałową.

r e k l a m a

Widziałeś już nasze video "Z jakich źródeł można finansować budowę instalacji fotowoltaicznej? - Krzysztof Dziaduszyński, ekspert ZE PAK ds. OZE"?

pilarka

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody