Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Szpinak - cenny, smaczny i łatwy w uprawie

Natalia Marciniak-Musiał
Kategoria: Dom i Ogród
Szpinak - cenny, smaczny i łatwy w uprawie
Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 09.04.2022r.

Szpinak to bardzo cenne i niskokaloryczne warzywo. Uprawa szpinaku nie jest trudna. Jak uprawiać szpinak w ogrodzie warzywnym?

r e k l a m a

Nasiona szpinaku można wysiewać właściwie przez cały rok biorąc pod uwagę termin zbioru:

  • na zbiór letni - siew z początkiem kwietnia,
  • na zbiór jesienny - siew na początku sierpnia, 
  • na przezimowanie - przełom sierpnia i września,
  • pod osłonami - wysiew już w marcu.
Nasiona wysiewamy dość gęsto, na głębokość ok. 2 cm i w rzędach co 20-30 cm. Szpinak kiełkuje po około 2 tygodniach, najlepiej się czuje w chłodniejszym klimacie, ponieważ jest tolerancyjny na niskie temperatury. Nasiona kiełkują już w temp.: 3-4°C. Roślina ta ma krótki czas wegetacji.

Najpopularniejszy terminem siewu szpinaku jest siew jesienny, który pozwala cieszyć się świeżymi listkami w okresie zimowym. 
Kiedy zanosi się na bezśnieżną zimę, szpinak można zabezpieczyć, np. przed wychłodzeniem agrowłókniną. Na runku są też odmiany dobrze zimujące (olbrzym zimowy, Greta F1 czy Monnopa).

Uprawa szpinaku - jakie ma wymagania?

Szpinak jest światłolubny, lubi stanowiska nasłonecznione. Mimo to, urośnie także w lekkim półcieniu, ale wymaga przy tym więcej zabiegów pielęgnacyjnych.
Zdecydowanie unikajmy miejsc zacienionych, gdyż ma tendencję do szybkiego produkowania pędów nasiennych, a to go wyklucza jako warzywo spożywcze.

  • Szpinak wymaga ziemi próchniczej, niezbyt lekkiej, głęboko uprawionej, wapiennej i zawsze wilgotnej.
  • Stanowisko pod jego uprawę warto odpowiednio przygotować i zadbać o kompost, torf, kompostowaną korę oraz wapno.
  • Grządki należy dokładnie odchwaścić, ponieważ te łatwo zagłuszają młode pędy szpinaku.
  • Jest dobrym przedplonem dla ogórków, pomidorów, cukinii czy kapusty pekińskiej.
  • Szpinak, jako poplon dobrze się czuje na stanowiskach po wczesnych ziemniakach, kapuście, marchwi, grochu i fasoli.

Szpinak sprawdzi się w uprawie współrzędowej. Dobrze rośnie w towarzystwie fasoli tycznej, kapusty, pasternaku, pomidorów, pora, rzepy, rzodkiewki, selera, cukinii, rabarbaru i rumianku oraz truskawki, tymianku, cząbru czy mięty.

Dlaczego warto uprawiać szpinak?

Po prostu, jest smacznym warzywem o szerokim zastosowaniu. Możemy je wykorzystać podczas przygotowania niezliczonej ilości dań od sałatek, poprzez kanapki, naleśniki, pierogi po gotowane dania warzywne, rybne i mięsne.

Ponadto szpinak jest bardzo zdrowy. Warto regularnie go spożywać, ponieważ jest bardzo bogatym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w nim: beta-karotenwitaminę Cwitaminę Kkwas foliowymagnezwapńżelazopotas i pierwiastki śladowe oraz przeciwutleniacze.

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Zdjęcie: Pixabay

 

Widziałeś już nasze video ""Urzędnicy chcieli zniszczyć człowieka". Rolnik spod Lublina spędził Święta za kratami"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody