Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Uprawa warzyw, które lubią ciepło

Natalia Marciniak-Musiał
Kategoria: Dom i Ogród
Uprawa warzyw, które lubią ciepło
Dom i Ogród ogród
Data publikacji 14.08.2021r.

Wśród miłośników ogrodnictwa coraz bardziej popularne stają się rośliny z ciepłych regionów. Są one nie tylko ozdobą balkonów i ogrodów, lecz także wydają smaczne, jadalne owoce, które można jeść na surowo.

r e k l a m a

Bakłażany są bogate w sole mineralne

Bakłażan, nazywany też często psianką podłużną czy oberżyną, jest rośliną pochodzącą z Indii. Od tysiącleci jest uprawiany w Chinach. Do Europy bakłażana przywieźli Maurowie. Początkowo było to warzywo popularne wyłącznie w Hiszpanii, ale z biegiem czasu zaskarbił sobie sympatię mieszkańców całego kontynentu.

Bakłażany są cennym źródłem substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają wysokie stężenie kwasu askorbinowego oraz witaminy K. Można w nich znaleźć witaminę B6 oraz kwas foliowy, który wspomaga procesy krwiotwórcze, dzięki czemu jest jednym z czynników zapobiegających anemii. Oberżyna dostarcza też wielu soli mineralnych, w tym:

  • potasu,
  • magnezu,
  • miedzi,

Bakłażan można z powodzeniem uprawiać w ogrodzie, trzeba tylko pamiętać o tym, że jest to roślina ciepłolubna i ma duże wymagania cieplne. Z tego powodu najlepiej jest uprawiać bakłazana pod osłonami, np. w szklarni albo tunelu foliowym. Stanowisko do uprawy bakłażana musi być bardzo ciepłe, nasłonecznione i osłonięte od wiatru. W przypadku tego warzywa sprawdza sie zasada, że nie uprawiamy spokrewnionych gatunków po sobie. Zatem bakłażana nie uprawiamy w tym samym miejscu, w którym wcześniej rosły inne warzywa z rodziny psiankowatych (papryka, pomidory, ziemniaki). Gleba powinna być żyzna, bogata w próchnicę i dostatecznie wilgotna. Przed posadzeniem sadzonek bakłażana podłoże należy nawieźć za pomocą kompostu albo obornika.

Uprawa warzyw, które lubią ciepło

Pepino można jeść zarówno na surowo, jak i po jego przetworzeniu

r e k l a m a

Pepino (Solanum muricatum) to owoc w kolorze kremowym z fioletowymi paseczkami, przypominający kształtem i wielkością awokado. Warzywo pochodzi z Chile i Peru i podobnie jak bakłażan, pomidory czy papryka, należy do rodziny psiankowatych. Zawiera dużo witaminy C i A oraz składniki mineralne.

Owoc pepino można jeść zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Owoc przed osiągnięciem dojrzałości ma smak typowy dla warzyw i można go jeść w postaci smażonej, gotowanej lub duszonej. Zaś dojrzałe owoce przypominają smakiem połączenie ananasa, melona i cytryny. Nadają się do jedzenia na surowo lub do robienia przetworów, które świetnie smakują jako słodka przekąska na deser. Pepino sprawdzi się także jako składnik słodkiej sałatki owocowej czy deokracja tortów i ciast.

Owoce pepino są podatne na zgniecenie, dlatego też nie nadają się do długiego przechowywania i transportu, a więc jedynym sposobem, aby cieszyć się jego smakiem, jest wyhodowanie własnych owoców w ogrodzie.

Podobnie jak kuzyni, pepino ma wysokie wymagania termiczne, wodne i pokarmowe. W związku z czym często bywa uprawiany pod osłonami. I tylko w najcieplejszych rejonach kraju, na ciepłych, osłoniętych stanowiskach i na ciepłych glebach jego uprawa może udać się także w gruncie. Psianka melonowa powinna dać sobie też radę w uprawie doniczkowej na dużym balkonie lub tarasie, o ile tylko będzie miała zapełnione odpowiednie warunki (słoneczne, ciepłe, osłonięte od wiatru stanowisko i żyzną, próchnicza, stale lekko wilgotną ziemia).

Uprawa warzyw, które lubią ciepło

Kiwano rośnie w oczach

Kiwano jest rośliną tropikalną, ale którą z sukcesem udaje się uprawiać również w amatorskiej uprawie prowadzonej w Polsce. Zwłaszcza w lata upalne i przy odpowiedniej ilości wody. W takich warunkach w ciągu 24-30 godzin roślina jest w stanie wydłużyć pęd o 15-20 cm (!), przez co śmiało można napisać, że rośnie w oczach. Podobnie jak inne dyniowate, w tym tradycyjne ogórki, wymaga dużych ilości wody dla swojego rozwoju. 

Kiwano ma wysokie wymagania termiczne – przestaje rosnąć, gdy temperatura spada poniżej 15 st. C, a zamiera, gdy jest niższa niż 5 st. C. W ogrodzie kiwano można uprawiać w gruncie, pamiętając by sadzić je dopiero kiedy minie niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków i temperatura wzrośnie. Najlepiej uprawiać kiwano w szklarniach bądź foliowych tunelach. Kiwano jest pnączem i dlatego można je uprawiać podobnie, jak ogórki, przy podporach.

Uprawa warzyw, które lubią ciepło

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Zdjęcia: Pixabay

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Czapka z daszkiem - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Czapka z daszkiem - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

27,00 zł

Cena regularna 35,00 zł

SPRAWDŹ

Widziałeś już nasze video "Weź udział w webinarium „Fotowoltaika w rolnictwie""?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody