Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Wczesna marchewka, rzodkiewka i pietruszka - jakie odmiany wybrać?

Małgorzata Wyrzykowska
Kategoria: Dom i Ogród
Wczesna marchewka, rzodkiewka i pietruszka - jakie odmiany wybrać?
Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 16.04.2022r.

Początek wiosny to czas wysiewu wczesnych odmian marchwi, skorzonery, rzodkiewki, rzodkwi oraz pietruszki – korzeniowej i liściowej. Warto zaopatrzyć się w nasiona, najlepiej zaprawione środkami grzybobójczymi (preferowane środkami naturalnymi), ponieważ wiosna obfituje w dni z niskimi temperaturami i wilgocią, a to czynniki wpływające na zwiększoną presję chorób grzybowych.

Początek wiosny to czas wysiewu wczesnych odmian marchwi, skorzonery, rzodkiewki, rzodkwi oraz pietruszki – korzeniowej i liściowej. Warto zaopatrzyć się w nasiona, najlepiej zaprawione środkami grzybobójczymi (preferowane środkami naturalnymi), ponieważ wiosna obfituje w dni z niskimi temperaturami i wilgocią, a to czynniki wpływające na zwiększoną presję chorób grzybowych.

Chrupiąca Agata podobnie jak Daikon ma białawą skórkę

Prym wiedzie rzodkiewka, którą można uprawiać w siewie czystym i współrzędnie z innymi korzeniowymi o długim okresie kiełkowania (marchew, pietruszka). Rzodkiewkę siejemy płytko, na głębokość 1 cm, w rzędy odleg­łe co 20 cm. Zbyt gęste wschody należy przerzedzić albo od razu nasiona umieszczać co 3 cm w rzędzie. Inną metodą jest siew rzutowy, bez wyznaczania rzędów. W tym przypadku nasiona przysypujemy warstwą piasku lub ziemi i uklepujemy, a po wschodach przerzedzamy siewki. Warto posiać rzodkiewki odmian: Galaxy, Carmesa, Carmen, Rowa, Lucia F1 – o okrągłych zgrubieniach, lub podłużne: Polankę czy Silesię. Wśród rzodkwi na uwagę zasługuje rzodkiew japońska daikon. Daikon w smaku przypomina rzodkiewkę, jest łagodna i ma delikatną białą skórkę. Nasiona wysiewamy w rzędy oddalone od siebie o 30 do 40 cm, niezbyt gęsto, by podczas przerywki pozostały odległości co 20 cm w rzędzie, z uwagi na dużą rozetę liści. Podobnie długie i białe zgrubienia mają nasze Agata, Astor, Sopel Lodu, a także Świeca Lodowa, choć są ostrzejsze w smaku. Nasiona wysiewamy w rzędy co 25 cm, a w rzędzie zachowujemy odstępy co 10–15 cm.

Marchew i pietruszka długo kiełkują

r e k l a m a

Marchew, szczególnie wczesnych odmian, ma słodkie korzenie. Wczesna marchew nie jest atakowana przez połyśnicę. Nasiona marchwi, a także pietruszki, wysiewamy w rzędy odległe co 20–30 cm, na głębokość około 2 cm. Zbyt gęste wschody należy przerwać. Ponieważ zarówno marchew, jak i pietruszka należą do warzyw o długim okresie kiełkowania, warto wysiać w rzędach nieco nasion szpinaku, rzodkiewki, sałaty. Siewki tych warzyw szybko wyznaczą rzędy i pozwolą na odchwaszczanie. Polecane są odmiany do wczesnego siewu: Pierwszy Zbiór, Amsterdamska, Kamila F1 czy Krakowia F1. Na rynku pojawiła się również marchew specjalnie wyselekcjonowana dla dzieci, o słodkim smaku i kulistym kształcie – Mercado de Paris.

Wszystkie wymienione warzywa korzeniowe spożywamy w stanie surowym, lecz można je przerabiać, gotować, piec, a także marynować. Nawet zgrubienia rzodkiewki są doskonałe po ugotowaniu, podane z bułeczką z masłem.

Śniadanie z wężymordem, ale po ugotowaniu

Skorzonera, zwana też wężymordem czy czarnym korzeniem, jest warzywem, którego nie da się jeść na surowo. Ale ugotowana jest pyszna. Nasiona (a właściwie owoce o nietypowym kształcie) skor­zonery wysiewamy w rzędy co 40 cm dość gęsto w rzędzie, gdyż mają słabą zdolność kiełkowania. Po ukazaniu się siewek, jeśli zajdzie konieczność, należy je przerwać, pozostawiając rośliny w rzędzie co 5 do 7 cm. Ważne jest, by do siewu przeznaczać nasiona świeżo zakupione, gdyż po roku tracą zdolność kiełkowania. Do polecanych odmian należą: Wulkan, Duplex, Jednoroczna Olbrzymia, Meres oraz Lange Jan czy Einjahrigr Riesen.

Nie tylko rzodkiewka odmian o czerwonych zgrubieniach jest smaczna, również Zlata i Alba są ciekawe w smaku

  • Nie tylko rzodkiewka odmian o czerwonych zgrubieniach jest smaczna, również Zlata i Alba są ciekawe w smaku


Oprac. Natalia Marciniak-Musiał na podstawie artykułu Małgorzaty Wyrzykowskiej, który ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 14/2022 na str. 69.
Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

Fot. Małgorzata Wyrzykowska

Widziałeś już nasze video "W nowym TPR: Rząd zmienia resort rolnictwa na Ministerstwo Likwidacji Rolnictwa"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody