r e k l a m a

Partner serwisu

Ziołowy ogródek dla każdego

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 20.03.2021r.

Uprawa ziół to nie tylko korzyść w kuchni, lecz także dekoracja, bowiem wiele z nich ma walory ozdobne. Dodatkowo te mocno aromatyczne pozwolą uniknąć inwazji komarów i meszek, które unikają intensywnych zapachów.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Do pojemników i kuwet wsypujemy ziemię przeznaczoną dla rozsad, pozostawiając około 2 cm od rantu naczynia. Na wyrównaną powierzchnię wysiewamy rzutowo nasiona wybranych ziół, uklepujemy, spryskujemy delikatnie podłoże wodą o temperaturze pokojowej i przykrywamy szybą bądź naciągamy przezroczystą folię, by zahamować parowanie. Ustawiamy pojemniki na widnym parapecie i utrzymujemy temperaturę około 18°C. Po ukazaniu się liścieni folię lub szybę zdejmujemy. Dbamy o odpowiednie wilgoć, temperaturę i oświetlenie.

Zioła wieloletnie warte polecenia

Wśród ziół wieloletnich do uprawy mamy: melisę, hyzop, estragon, lawendę, szałwię lekarską, tymianek, rutę zwyczajną, rozmaryn (niestety nie wytrzymuje zim i trzeba wnosić do pomieszczeń), dziurawiec zwyczajny. Nim rośliny wysadzimy na rabaty, należy odpowiednio przygotować stanowisko, nawożąc przefermentowanym kompostem lub obornikiem. Rośliny będą rosły w tym miejscu przez długi czas, musi im zatem wystarczyć składników pokarmowych. W kolejnych sezonach będziemy stosować jedynie nawozy pogłównie.

Estragon jest byliną o wzniesionych pędach i wąskich liściach. Liście zbieramy przez cały sezon. Rozmnażamy przez podział kłączy, sadzonki pędowe oraz wysiew nasion w marcu do pojemników. W maju wysadzamy na miejsce stałe – lekko ocienione, ale słoneczne, zachowując odstępy około 40 cm. 

Dziurawiec, zwany również ziołem św. Jana, dorasta do 100 cm wysokości. Nasiona wysiewamy w marcu do pojemników, w maju wysadzamy na miejsce stałe, wybierając miejsce nasłonecznione. Dobrze się czuje w ogrodzie skalnym. 

Hyzop lekarski jest zieloną krzewinką o purpurowoniebieskich kwiatach, dorastającą do 60 cm. Nadaje się na obwódki i żywopłoty. Nasiona wysiewamy do skrzyneczek, a gdy mają około 3–5 cm wysokości, wysadzamy do gruntu. Wymaga stanowisk suchych i słonecznych. Nie znosi świeżo nawożonej gleby.

Lawenda lekarska to niewysoka bylina o delikatnym zapachu, stosowana na żywopłoty, kwiaty wykorzystuje się do suszonych kompozycji kwiatowych. Nasiona wysiewamy do skrzyneczek, a na miejsce stałe wysadzamy zioło w maju. Wymaga ono stanowisk słonecznych, bogatych w wapno. 

Lebiodka pospolita, czyli oregano, to bylina o drobnych kwiatach barwy białej, wyrasta czasem do 1 m wysokości. Nasiona można wysiać w kwietniu wprost do gruntu lub do skrzyneczek, a w maju wysadzić na miejsce stałe. Jest rośliną bardzo szybko się rozrastającą za pomocą odrostów korzeniowych. W okresie lata można rozmnażać roślinę przez sadzonki pędowe lub przez podział jesienią i wiosną. 

Melisa tworzy kępy wysokości do 60 cm o liściach z cytrynową nutą zapachową. Nasiona wysiewamy w marcu – kwietniu do płytkich pojemników. W maju przesadzamy na miejsce stałe. Roślinę można rozmnażać również przez podział wczesną wiosną. 

Rozmaryn lekarski może osiągnąć 3 m wysokości. Nasiona wysiewamy do pojemników w marcu – kwietniu lub pod koniec maja wprost do gruntu. Wymaga stanowiska słonecznego, suchego, gleby ubogiej, ale zasobnej w wapno. 

Ruta ma niebieskozielone liście i żółte kwiaty zebrane w baldachy. Roślina osiąga 1 m wysokości. Wymaga słonecznego stanowiska i gleby zasadowej. Może wywoływać zmiany skórne, więc lepiej prace pielęgnacyjne wykonywać w rękawiczkach. Nasiona wysiewamy w marcu – kwietniu do skrzyneczek, a gdy roślina wytworzy 3 pary liści, wysadzamy ją do gruntu. Wymaga stanowiska suchego, słonecznego, udaje się na każdej glebie. 

Tymianek jest 30-centymetrową wiecznie zieloną krzewinką o różowych lub jasnofioletowych kwiatach. Nasiona wysiewamy do skrzyneczek w marcu bądź w kwietniu wprost do gruntu. Wymaga stanowiska słonecznego.

Ogród ziołowy. Jest tu melisa, szczypiorek, tymianek, hyzop, a całość zamyka estragon i żółto kwitnąca skorzonera

  • Ogród ziołowy. Jest tu melisa, szczypiorek, tymianek, hyzop, a całość zamyka estragon i żółto kwitnąca skorzonera



Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Małgorzata Wyrzykowska


r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody