Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

10 przykazań bioasekuracji gospodarstwa rolnego

10 przykazań bioasekuracji gospodarstwa rolnego
Hodowla Zwierząt ASF
Data publikacji 03.01.2020r.

Za ochronę stada przed wirusem afrykańskiego pomoru świń odpowiada przede wszystkim właściciel gospodarstwa i to on musi podjąć działania, które nie dopuszczą do zawleczenia choroby na teren fermy.

r e k l a m a

W celu ochrony stada przed ASF konieczne jest przestrzeganie podstawowych zasad bioasekuracji. Jest to niezbędne minimum, które powinno funkcjonować w każdym stadzie utrzymującym trzodę chlewną.

1. Zabezpieczenie gospodarstwa, w którym utrzymywane są świnie, ogrodzeniem o wysokości co najmniej 1,5 m, na podmurówce lub z wkopanym krawężnikiem.

2. Ograniczenie możliwości wchodzenia na teren gospodarstwa. Bramy wjazdowe oraz drzwi muszą być zamknięte. Wejście do gospodarstwa jest jednym z kluczowych punktów kontroli. Dla osób postronnych okres braku kontaktu ze zwierzętami powinien wynosić minimum 24, a najlepiej 72 godziny.

3. Osoby, które muszą wejść do gospodarstwa, powinny:
  • umówić wizytę z określonym wyprzedzeniem,
  • pozostawić samochód w ściśle określonym miejscu przed budynkami fermy,
  • pozostawić odzież osobistą w strefie brudnej przebieralni, wziąć prysznic i przebrać się w odzież fermową,
  • unikać, jeśli to możliwe, bezpośredniego kontaktu ze zwierzętami.
4. Wdrożenie programu monitorowania i zwalczania gryzoni, posiadanie dokumentacji przestrzegania tego programu. Należy zapewnić nie tylko usunięcie gryzoni z pomieszczeń inwentarskich, ale także zabezpieczyć przed ich przedostaniem się. Chodzi o takie wykończenie i przystosowanie budynków, które uniemożliwi gryzoniom wejście do wnętrza chlewni, wędrówkę po pomieszczeniach, wyszukiwanie wody i pokarmu.

5. Przeprowadzanie okresowych zabiegów dezynsekcji (od kwietnia do listopada każdego roku) i posiadanie dokumentacji wykonywania tych zabiegów.

6. Prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń, które wjeżdżają na teren gospodarstwa, oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie. Na fermach, na których w ciągu roku wykorzystuje się więcej niż dwa samochody przeznaczone do transportu zwierząt, ryzyko pojawienia się choroby jest znacznie wyższe w porównaniu z gospodarstwami, do których wjeżdża mniej pojazdów.

7. Zabezpieczenie budynku, w którym utrzymywane są świnie, przed dostępem zwierząt domowych (psów, kotów).

8. Utrzymywanie świń w gospodarstwach w zamkniętych pomieszczeniach.

9. Zapewnienie, aby:
  • osoby mające kontakt ze świniami w gospodarstwie nie utrzymywały własnych świń poza tym gospodarstwem oraz nie zajmowały się dodatkowo obsługą trzody chlewnej w innych stadach,
  • do budynków, w których są utrzymywane świnie, nie wchodziły osoby postronne,
  • osoby przebywające w budynkach inwentarskich używały odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego.
10. Posiadanie w gospodarstwie, w którym są utrzymywane świnie, pisemnego planu bioasekuracji obejmującego:
  • dokumentację przestrzegania wymagań określonych w punktach 4–6,
  • rejestr produktów biobójczych używanych w gospodarstwie,
  • program czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń oraz sprzętu mającego kontakt ze zwierzętami,
  • zasady używania oraz czyszczenia i dezynfekcji odzieży ochronnej i obuwia.
Ponadto, aby zabezpieczać się przed afrykańskim pomorem świń:
  • nie kupuj świń niewiadomego pochodzenia,
  • zabezpiecz świnie przed kontaktem z dzikami,
  • nie karm trzody chlewnej odpadkami kuchennymi,
  • zabezpieczaj pasze przed dostępem zwierząt wolno żyjących,
  • wyłóż maty nasączone środkiem dezynfekcyjnym przed wjazdem i wyjazdem z gospodarstwa, a także przed wejściem do pomieszczeń, w których trzymane są świnie,
  • zakładaj oddzielny strój i pozostawiaj go w chlewni,
  • pamiętaj o utrzymaniu czystości i dezynfekcji,
  • rejestruj świnie w bazie ARiMR i zgłaszaj przemieszczenia do 7 dni od zdarzenia (w strefach – 2 dni),
  • obserwuj stan zdrowia świń.

Podstawowym wymogiem bioasekuracji jest stosowanie mat dezynfekcyjnych przy wjeździe do gospodarstwa oraz wejściach do chlewni
  • Podstawowym wymogiem bioasekuracji jest stosowanie mat dezynfekcyjnych przy wjeździe do gospodarstwa oraz wejściach do chlewni
Dominika Stancelewska
Zdjęcie główne: Unsplash
Zdjęcie w tekście: Dominika Stancelewska

Widziałeś już nasze video "Rolnicy walczą o przetrwanie gospodarstw mlecznych. Ci hodujący świnie już nie mają nadziei"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody