StoryEditorŚwinie

Antybiotykoterapia w chowie świń zmniejsza śmiertelność prosiąt

22.03.2021., 09:03h
Najkrytyczniejszym momentem dla prosiąt jest pierwszy tydzień po odsadzeniu. Obserwuje się wówczas zaburzenia ze strony układu pokarmowego, wzrasta też śmiertelność prosiąt. Związane jest to ze stresem wywołanym odłączeniem od matki oraz zmianą środowiska i paszy. Redukcja stosowania antybiotyków w chowie świń może także wpływać na zwiększenie liczby upadków po odsadzeniu.
Zwiększenie liczby odchowanych prosiąt i sprzedanych później tuczników obniża koszty i poprawia opłacalność chowu świń. Aby ograniczyć problemy, prosięta w momencie odsadzenia nie mogą ważyć mniej niż 7 kg. Im będą młodsze, tym trudniej zaadaptują się do nowych warunków i tym lepszej jakości paszy wymagają. Jeśli nie zapewnimy im odpowiedniej temperatury, higieny czy żywienia, zwiększy się śmiertelność po odsadzeniu. W przypadku łączenia miotów dochodzi do ustalania hierarchii w stadzie, co także może być przyczyną strat w grupie prosiąt odsadzonych. Na tym etapie produkcji straty najczęściej wynoszą 3–5%.

W dłuższej perspektywie ograniczenie antybiotyków będzie korzystne

Niektórzy specjaliści wzrost śmiertelności po odsadzeniu przypisują naciskom na ograniczanie stosowania antybiotyków w chowie zwierząt. W badaniach przeprowadzonych w Hiszpanii zauważono wzrost upadków w odchowalniach z 8,7% w 2018 roku do 10,3% w 2019 roku. A przypomnijmy, że w ciągu 6 lat zużycie antybiotyków zmniejszono w tym kraju o ponad połowę. Producenci świń spodziewali się problemów w odchowalniach i zakładali wzrost śmiertelności prosiąt ...
Pozostało 86% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 22:28